петак, 22 фебруар 2013
  • 22.02.2013. Представљање КИЦ, Подгорица

Станчић: Срби у Македонији да говоре прије свега српским језиком у породици

Синоћ се у Књижари Матице српске у Подгорици представио Културно-информативни центар Срба у Македонији Спона. Представљање КИЦ-а Спона организовано је у сарадњи са Матицом српском – Друштво чланова у Црној Гори.

Поред доц. др Владимира Божовића, предсједника ИО Матице српске у ЦГ, окупљенима се обратио и Милутин Станчић, предсједник КИЦ- а Спона. Он је рекао да му је драго због окупљања јер се на овај начин ближе упознао са активностима и неким заједничким дјеловањима на очувању и његовању националног, културног и духовног идентитета српског народа на овим просторима.

Станчић је истакао да због смањења укупног броја Срба у Македонији, школске популације која се образује на матерњем српском језику, сужења информативног простора, културног и духовног потискивања без икаквих вјерских слобода у 21. вијеку савремене европске цивилизације, отвара обавезу одговорног дјеловања и у мисији попут организације каква је Спона. „У тим околностима Спона је на самом старту, практично готово искључиво на ентузијастуичкој основи прва увела интернет понуду активности, када се тиме није могло много похвалити ни у српским асоцијацијама у знатно развијенијим земљама запада, а не у региону. И ту смо почели да износимо неке од карактеристичних примјера асимилације из минулих периода, али који, на жалост, нису угашени ни сада, да имамо младих људи, чији су оба или један родитељ, Срби, али да се они изјашњавају као – Македонци. То говорим и из властитог искуства из основне и средње школе, када су се неки од мојих другова, чији су очеви Срби, изјашњавали као – Македонци, уз објашњење да су им преци били Срби", оцијенио је Станчић.

Према његовим ријечима Срби у Македонији као хроничан проблем имају увријежену резервисаност, пасивност и често страх, махом везан за егзистенацијалну сигурност, очување каквог таквог радног мјеста, боље услове школовања, статуса у странци, „тако да се тај проблем може везати и за феномен овдашњег временом попримљеног менталитета." Станчић сматра да основни проблеми који карактеришу добар дио српске популације у Македонији јесте запуштеност матерњег језика, прије свега у породици, што се касније рефлектује и у образовном процесу (у Скопљу више нема ни једног одјељења са наставом на српском језику), приклањањем школовању на македонском. „Ако родитељи у породици не говоре српски, сигурно је да ни дјеца неће моћи то да надокнаде у школи таман и да се образју у ово мало одељења на матерњем језику. Ми се то кроз разгранате активности "Споне" увјеравамо буквално свакодневно на сваком кораку", казао је Станчић.

Због, како је истакао предсједник Споне, неадекватног и нестабилног дјелимичног суфинансирања пројекта о свеобухватном информисању Срба у Македонији, искључиво из матице Србије, без икаквих средстава од институција Македоније, сада су у ситуацији да затворе просторије Центра у Скопљу. „А у тим просторијама и у селу Речица код Куманова, гдје живи искључиво српски живаљ, Спона спроводи и пројекат факултативне наставе за млађе и старије полазнике Срба. Иако Спони масовност као таква, никада није била циљ и мјерило, јер реч је о културном центру, а не о удружењу или неком покрету, активно дјелујемо и активности спроводимо, са неколико стотина људи, од којих неки и нијесу Срби, и успјешно остварујемо програмске циљеве", истиче Станчић.

Као један озбиљан проблем Станчић је напоменуо и очување и заштиту културног наслеђа Срба у Македонији, као и заштита храмова СПЦ. „Посебно је болно питање српских споменика културе храмова, у условима познатог вишедеценијског раскола. Сви храмови су у владавини канонски непризнате МПЦ, док канонска Охридска Архиепископија при Пећкој Партијаршији своја Богослужења изводи у параклисима, по становима и кућама, викендицама, стално под стрепњом прогона, будући да власти одбијају да региструју њено дјеловање. И поред успостављања канонског поретка и додјељеног томоса, чињеница је да Срби објективно, немају могућности за нормалан вјерски живот", закључио је Станчић.

 
Ви сте овде: Home Активности Хроника Станчић: Срби у Македонији да говоре прије свега српским језиком у породици