среда, 07 март 2012
  • 22.03.2012. Подгорица, Политика

Грађани спречили исељење Матице српске

Велики број грађана јуче је по трећи пут спречио судске извршитеље да присилно иселе Матицу српску у Црној Гори из канцеларија у Подгорици.

У тренутку док је трајао омаж посвећен српском песнику Новици Тадићу, судски извршитељи са захтевом за исељење, у пратњи полиције, појавили су се у просторијама Матице српске у Црној Гори што је изазвало велико незадовољство и бурно реаговање грађана који су пратили излагања о Тадићевом делу.

Судски извршитељи су одустали од присилног исељења након што су полицајци казали да је скоро „неизводљиво да одједном ухапсе толики број људи”, али и да не смеју хапсити присутне посланике и одборнике Социјалистичке народне партије, Нове српске демократије, Народне странке и Демократске српске странке, јер како су полицајци навели, тешко да могу одједном да похапсе толико људи.

„Захтев извршитеља за исељење у потпуности је правно неоснован, јер су просторије у којима се Матица налази легално закупљене. Према правоснажној одлуци Врховног суда Црне Горе, припадају Ауто-мото савезу Србије, чиме је ствар правно потпуно чиста”, рекао је за „Политику” Владимир Божовић, председник Управног одбора Матице српске у Црној Гори.

Он наводи да нико не може оспорити чињеницу да су просторије власништво Ауто-мото савеза Србије и да је Матица легалан закупац, „због чега налог за исељење доживљавамо искључиво као непоштовање одлука највише судске инстанце у Црној Гори”.

„Очигледно је да је у питању нека лоша намера према Матици српској у Црној Гори. Постоји пресуда Врховног суда која се, међутим, игнорише”, додаје Божовић. „Ми, међутим, настављамо да радимо и функционишемо у складу са циљевима због којих је Матица српска и основана”.

У пратњи полиције, судски извршитељи су покушали у децембру два пута да иселе Матицу српску из канцеларија у Подгорици, али ни тада нису успели, јер се у просторијама окупио велики број грађана.

Ви сте овде: Home Активности Хроника Грађани спречили исељење Матице српске