уторак, 03 јул 2012
  • 03.07.2012. Никшић

Дипломе за 27 младих филозофа

Уручивањем сертификата студентима филозофије из Никшића, Београда, Ниша и Бањалуке, јуче је у Никшићу завршена прва Филозофска школа „Ноема”. Школа је трајала четири дана, приређена је у хотелу „Оногошт”, а организатор је Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори.

Сертификате је добило 27 студената: Милица Рашић, Милош Никодијевић и Владимир Јовановић из Ниша; Бобана Вучановић, Стефана Рајић, Мирослав Галић, Никола Куриџа и Дарко Шавија из Бањалуке. Сертификати су припали и Игору Цвејићу, Андреји Марченко, Борису Радуку и Милану Марковићу из Београда, као и Стефану Ђукићу из Бара. Учесници школе који су завриједили сертификате били су и Слађана Голубовић, Владимир Милуновић, Милица Леличић, Немања Бубања из Подгорице; Дарко Благојевић, Славица Караџић, Драгана Мијушковић, Борис Палибрк, Александар Вујовић, Огњен Јововић, Марина Николић, Жељко Лучић, Драган Блечић и Миљан Мијушковић из Никшића.

Мирослав Галић из Бањалуке награђен је са 150 еура за најбољи есеј на тему „Агонија слободе”, док је Игор Цвејић из Београда добио комплет књига из едиције „Пешчана књига” Службеног гласника, као најактивнији дискутант. Љубитељи филозофије студенти и професори из Црне Горе, Србије и Босне и Херцовине, али и сви заитересовани за ову област могли су да, присуствују предавањима на тему „Слобода, насиље, идентитет” и чују различита мишљења, ставове стручњака: Душана Крцуновића, Сава Лаушевића, Бориса Брајовића, Владимира Премеца, Спасоја Ћузулана, Сима Елаковића, Катарине Колозов, Милене Карапетровић, Горазда Коцијанчича и Драга Перовића, Адриане Захаријевић, Маријане Кривак, Ивана Миленковића, Жељка Шарића, Мирослава Галића, Кристине Бојановић, Александра Лукића, Срђана Мараша и Невена Цветичанина, Богољуба Шијаковића и Часлава Копривице.

„Када су Матица српца у Црној Гори и Друштво филозофа“ , како је истакао доц. др Драго Перовић, „ријешили да покрену једну овакву манифестацију изгледало је прилично немогуће, међутим, довољни су били воља и жеља да се успије у науму а организатори су оправдали очекивања учесника. Мноштвом различитих прилога, филозофских ставова и начина мишљења и критичких преиспитивања, упоређивања различитих савремених позиција показало је да су жив диоалог и жива ријеч нешто најадекватније. Будући да нико од нас појединачно не може да прати сва савремена кретања у филозофији, овако у некој диалошкој заједници можемо увидјети какво је тренутно стање. Посебно радује што су студенти из Никшића, Београда, Ниша и Бањалуке, могли да упореде начине предавања на сопственим одсјецима, оно што је актуелно и што у програмима по Болоњској декларацији не може више да спадне. Задовољни смо одзивом излагача и присуством студената, као и активношћу у дискусијама. Настојаћемо да свим снагама и пријатељсгвима успостављеним током школе, одржимо ово што смо започели и у то име већ за наредну годину заказујем дружење за наредну годину и Другу филозофску школу „Ноема”. 

Ви сте овде: Home Активности Стипендије Дипломе за 27 младих филозофа