субота, 17 јул 2010
  • РТС

Основана Матица српска у Црној Гори

Основано Друштво Матице српске у Црној Гори. За председницу изабрана професорка англистике Радојка Вукчевић. Са скупа поручено да ће Друштво допринети бољим односима две земље, као и афирмацији српске културе у Црној Гори.

У Подгорици је данас одржана конститутивна седница скупштине новоформираног Друштва Матице српске (МС) у Црној Гори, а за првог председника изабрана је професор др Радојка Вукчевић.

Оснивање друштва Матице српске у Црној Гори „није никакво изненађење“, рекао је митрополит Амфилохије Радовић: „То представља наставак њеног вековног и живог присуства на овим просторима“.

Председник Матице српске, Чедомир Попов, рекао је да је то чин „изграђивања, ширења и одбране културног и духовног јединства српског народа на свим меридијанима и у свим друштевним и политичким системима у којима је живео и опстајао“.

Амбасадор Србије Зоран Лутовац нада се да ће Матица српска допринети бољој сарадњи Србије и Црне горе.

Председница друштва, доктор Радојка Вукчевић сматра да треба да негујемо духовни и културни живот и развијамо науку и културу.

Са скупа је поручено да ће Друштво Матице допринети бољим односима Србије и Црне Горе, и културном уздизању српског народа у тој држави.

Матица српска је најстарија српска књижевна, културна и научна институција. Основана је 1826. у Пешти, у време ослобађања Србије од вишевековне турске власти и јачања свести о потреби да се српски народ у пуној мери укључи у савремене европске токове, уз очување националног и културног идентитета.

Данас Матица српска има око 2.000 сарадника, који су укључени у више десетина научних и развојних пројеката, у оквиру Одељења за књижевност и језик, Лексикографског одељења, Одељења за друштвене науке, Одељења за приородне науке, Одељења за ликовне уметности, Одељења за сценске уметности и музику, као и рукописног одељења.

Ви сте овде: Home Вијести Други о нама Основана Матица српска у Црној Гори