понедељак, 20 фебруар 2017

Промоција Величко-метохијске трилогије (видео)

Величко-метохијска трилогија (Метох и ја, Забораву упркос, Молитва за род мој Велички) Тодора Живаљевића Величког промовисана у Књижари Матице српске.

На промоцији су говорили: проф. Видак Масловарић, мр Радоје Фемић, Мијо Бошковић и аутор.

„Живаљевић је версификатор без позе, која често савремену поезију удаљава од емоције читаоца и уводи је у обесмишљени светок. Његово стваралаштво томе је оштро супротстављено. Његово Етеричност је могуће запазити у сваком запису, нарочито у поеми Метох(и)ја. Тако ће, у призиву сјећања, емоционално располућен, залебдјети понад кубета Патријаршије пећке и ламентирати над узлетом посусталих према небу, трајном одморишту. Лајтмотив, по коме ништа више неће беити исто, поентира кроз читав ток Живаљевићевог пјевања и изазива осјетну студ над оним што, нажалост, није далеко од сваког од нас који живи на овим вјековима усудним просторима“ – казао је Видак Масловарић.

„Пјесничку трилогију Тодора Живаљевића Величког могуће је посматрати као својеврсни пјеснички триптих, у чему је уочљива тежња ка функционализацији ове сликарске и књижевне технике. Уланчане у цјелину вишег реда, пјесничке збирке пружају лирски одговор на фундаментално питање какво је одређење идентитета. Успостављање идентитетских координата реализује се тематизацијом простора, времена, као и статуса поетског гласа. Приврженост пјесника двоструком завичају – Метохији и Велици, ситуира Живаљевићево пјесништво у традицијски контекст у коме се сустичу туробно индивидуално и колективно исускство“ – сматра мр Радоје Фемић, додајући да „аутентичан поетски глас, међутим, не значи запостављање множинствене перспективе, у којој поетски субјекат на себе преузима греховност свога рода, и снагом молитвеног подвижништва завређује искупљење“.

Модератор вечери био је Мијо Бошковић, који запажа: „Кажем, Тодор Метохијски и Велички, а он се читавог живота рва са тим дилемама. Ни једна га не дави, већ му и једна и друга дају крила да нешто ново проговори, да окрилати неким новим стихом, неком новом пјесмом, новим прегнућем“.

 

Медије

Ви сте овде: Home Дешавања Културни садржај Промоција Величко-метохијске трилогије (видео)