петак, 21 април 2017

Промоција романа Путници Радосава Бата Ђурковића

Роман Путници (Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, Никшић 2016) Радосава Бата Ђурковића промовисан у „Друштво црногорско-руског пријатељства Св. Ђорђе“ у Никшићу, а у оквиру трибине Свободијада (ур. Милица Бакрач) Удружења књижевника Црне Горе.

Ђурковићев романа састављен је из четири цјелине: „Излазак из прве ноћи“, „Излазак из друге ноћи“, „Излазак из треће ноћи“ и „Јутро“, чиме су, како је током промоције истакла проф. др Јелица Стојановић, „наговијештене основне тематско.мотивске цјелине и преокупације романа“. „Роман је сав у наговијештају кретања, привиду покрета и изласка, покушају повратка у родно, чисто, непатворено. Да се не би окусила смрт и пропаст. Заронило у дубоку таму. Преплиће се унутрашње и спољашње кретање“.

Проф. др Драго Перовић говорећи о роману Путници наглашава да „свако ко чита мора да стваралачки путује путем који тежи да затвори у круг, и да све изласке прекрије једним заласком. Аутор нам стилом писања, начином компоновања, конституцијом ликова, измиче и прикрива сваки видљиви траг на основу кога бисмо могли да путујемо паралелно, иза, или, ако је могуће, испред његових путника, па и кроз његове Путнике“.

О роману Путници говорио је и протојереј мр Слободан Јокић. „Ја хоћу да видим лице! Ја јутрос хоћу да видим лице“, реченице су, казао је Јокић, које се појављују на првим страницама романа и које ће се понављати до његовог краја. Јављају се, рекао је он, као сами циљ, или као звијезда водиља путовања кроз Ђурковићево дјело. Аутор, како истиче Јокић „вапи“ за одговорима на питања који је смисао трагања, ште је лице другога, шта оно значи за наше постојање, наш живот, да ли је уопште могуће доћи до тог сусрета“.

Водитељ вечери била је пјесникиња Милица Бакрач.

 

Ви сте овде: Home Дешавања Културни садржај Промоција романа Путници Радосава Бата Ђурковића