петак, 25 август 2017

Промоција књиге С Пацифика на Скадарско блато (Шавник)

У Вуковом комплеку у шавничком селу Петњица промовисана књига Чедомира Павића С Пацифика на Скадарско блато, коју је објавила Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори 2016. године.

Сам Чедомир Павић је рођен 1882. године у Шавнику, а књигу је објавио 1913. године у Сан Франциску. Књига представља својеврсно свједочанство о операцијама црногорске војске под Скадром у периоду од октобра 1912. до јануара 1913. године. Аутор у књизи описује долазак добровољаца из Америке и њихово учешће у ослобађању Скадра. Проф др. Кринка Видаковић Петров, која је уз Томаша Ћоровића и др Ђорђа Н. Лопичића приређивач издања, на промоцији је казала да је Павићева књига била готова непозната све док је није крајем деведесетих година открила у библиотеци Српског народног савеза у Питсбургу. „Павић је био један од више хиљада доборовољаца из Америке, али је и изузетак међу њима. Његова књига С Пацифика на Скадарско блато једно је од врло ријетких сцједочанстава, али не и једино, о мотивацији добровољаца из америчког исељеништва, начину њиховог организовања, путовања из Сан Франциска у Њујорк и потпм до Бара, поновном сусрету с Црном Гором, о ратишту, војничком животу и освајању турског утврђења на врху Бардањолт поред Скадра. Приповиједање тече по хронолошком редослиједу, осим малобројних историјских дигресија, као што је она која служи да се објасни смисао освајања Скадра, циљ црногорско-српске војске у том дијелу ратишта“ (Кринка Видаковић Петров).

Као што се сама књига жанровски не може укалупити, казао је доц. др Драго Перовић, тако се ни сам писац не да јасно одредити. Павић је новинар, уредник, али се у књизи уопште не бави таквим послом. „Он се, осим као посматрач и проповједач, појављује као организатор, учесник, свједок, избјеглица, опозиционар и робровољац, пјесник и путописац. Суштински Чедомир Павић је странац који библијски свједочи: ʼЈа хоћу, колико умијем и колико је дозвољено да описивањем и приповиједањем изнесем читаоцима удаљеним слику из опсаде Скадра. Да та слика буде што вјернија послужио сам се једино својим очима и својим ушима умјесто икаквих других податакаʼ“, нагласио је доц. др Перовић, а како даље запажа, „ Павић је вишеструки странац, као такав бјежи из своје Црне Горе, јер њу његове идеје стране том учауреном политикантском духу; као странац долази у Америку, као странац се враћа у своју родну земљу, и као странац учествује у рату“, али „ то странствовање мо омогућава да на релативно малој површини папира – свега сотињак страница – изнијансира и разлучи колоплет различитих погледа на свијет: поглед странца у Америци и са њим повезани амерички поглед на свијет; српско-(југо)словенски исељенички поглед на свијет; ратничко-ослободилачи поглед на свијет, женски поглед на свијет; турски поглед на свијет. Сваки од њих је настао у односу на неки други. Због тога сваки појединачно у својој историчности, преплитању, узајамности и супротстављању са другима, потврђује да је заснован на неком одређеном човјековом расположењум осјећању“.

Професор Јанко Јелић је нагласио да је Павић заборављени интелектуалац за чију књиигу нико нија знао готово сто година. Својом истинитошћу, снагом ријечи и свједоћења поно во пред нас доводи један заборављени, потиснути свијет Црне Горе, свијет којег данас нема ни у назнакам.

О историјату Павићеве породице, и његовој биографији говорио је Томаш Ћоровић.

 

 

 

 

Ви сте овде: Home Дешавања Културни садржај Промоција књиге С Пацифика на Скадарско блато (Шавник)