уторак, 29 август 2017

Промоција књиге Златни човјек (Херцег Нови)

У оквиру манифестације Трг од ћирилице (Херцег Нови) представљена књига Јанка Јелића Златни човјек: приче испред сеоске продавнице. О књизи су говорили мр Гордана Крцуновић, мр Милорад Дурутовић и аутор.

Милорад Дурутовић се осврнуо на досадашњи књижевни рад Јанка Јелића, наглашавајући да је с овом новом књигом прича Јанко Јелић достигао високу стваралачку зрелост. „Јелићева књига представља својеврсни каталог јунака чији се узор може тражити у нашем усменом, фолклорном, насљеђу, али и у токовима најбоље европске књижевености од Сервантеса до Дина Буцатија и Бруна Шулца. Јанко Јелић, попут Сервантеса, суманутост својих јунака обликује, заправо, као наративну маску, или као донкихотовско копље којим се желе пробости наказне вјетрењаче савременог свијета. У жанровском и идејном смислу Јелић је још ближи Буцатијевој књизи Продавница тајни, па и Шулцовој Продавници циметове боје. Уосталом, можда нас метафора продавнице дате у наслову и Јелићеве, и Шулцове, и Буцатијеве књиге позива на опрез: јер није ли овај свијет постао само једна огромна продавница!“

Гордана Крцуновић је истакла да је трг амбијентални простор да се прича догоди, те да Јелићева књига представља својеврсну апологију приче, али и трг који у књизи симболизује испуцали плочник испред сеоске продавнице. „Јелићева продавница је симбол потрошачке културе која је измијенила сеоски амбијент, па су и приче које се причају испред сеоске продавнице претрпјеле промјену. Јелићеве приче говоре о нама, о саврменом сељаку и грађанину који су постали таоци неискрених прича. О човјеку отуђеном од прошлости чија је егзистенција у свијету изгубила епску димензију и као такав постао агрофобичан, дезорјентисан, невољан и неспособан да разликује истину од лажи, сан од јаве и фикцију од стварности“.

На крају вечери аутор је чиато одломке из своје књиге.

 

Ви сте овде: Home Дешавања Културни садржај Промоција књиге Златни човјек (Херцег Нови)