среда, 29 август 2012
  • 29.08.2012. Концерт, Никшић

Концерт свеправославног хора Mosaic

Свеправославни хор Мosaic из Велике Британије, након Подгорице, имао је наступ и у Никшићу гдје је у сали Црквено-народног дома Св. Василије Острошки извео традиционалне литургијске пјесме из Русије и Грузије, а чуло се и византијско пјевање. Посјетиоци су имали прилику да поред православних мелодија чују и средњовјековне и ренесансне композиције, као и традиционалне, фолклорне, пјесме из Румуније, Русије, Србије, Јерменије и Бугарске.

Госте из Велике Британије је поздравио јереј Слободан Јокић који је казао да људи не би смјели да осјећају никакву границу зато што долазе са разних страна, јер сви имају заједничку љубав према Христу. Ребека Вучетић, чланица хора, казала је да пјевају заједно неколико година. У почетку је то било дружење пријатеља које повезује православље, док сада пјевају како би прикупили средства за православне црквене заједнице и интернационални православни фестивал младих (Ortodox Youth festival) који се сваке године одржава у Енглеској.

„У Подгорици је толико фантастично било да смо и након двочасовног концерта наставили дружење уз пјесму. И у Никшићу је дивно. Сљедећи концерт је у Манастиру Морача, а затим у Манастиру Под Маине у Будви, казала је Вучетић.

Хор броји преко 20 чланова, а у Црној Гори је дошло њих 11. Организатор њиховог боравка је Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори и Црквена општина Никшић.

Ви сте овде: Home Дешавања Мозаик Концерт свеправославног хора Mosaic