среда, 12 јун 2013
  • 12.06.2013. Тематско вече, Подгорица

Спој научне фантастике и хорора

Синоћ је у Књижари Матице српске одржана прва у низу вечери посвећених ТВ серији "Зона сумрака" (The Twilight Zone), на којој су одржане пројекције одабраних епизода ове култне америчке серије.

Доц. др Горан Радоњић, који је био модератор вечери, истакао је да "Зона сумрака", коју је 1957. године креирао Род Серлинг, представља врхунски спој фантастике, научне фантастике и хорора.

"С обзиром на квалитет серије, славне филмске редитеље који су показали своја умијећа у краткој играној форми, утицај као и дуговјечност, "Зона сумрака" је постала антологијска серија, а по многима најбоља телевизијска серија свих времена. За незаобилазну и незаборавну, по многима најупечатљивију за телевизију икада написану, музичку тему одговоран је Маријус Констант. Род Серлинг, творац и наратор у овој серији, добио је двије "Еmmy" награде за сценарио 1960. и 1961. године, те Златни глобус 1962. за најбољу режију", нагласио је Радоњић.

Он је рекао да је свака епизода, од њих 156. у оригиналној серији, сачињена од више нивоа гдје сваки од њих може довести гледаоца у ситуацију да осјети страх или да буде испровоциран самом тематиком или стилом приче.

Ви сте овде: Home Дешавања Мозаик Спој научне фантастике и хорора