уторак, 02 јул 2013
  • 02.07.2013. Тематско вече, Подгорица

"Зона сумрака": Бјекство од реалности

Синоћ је у Књижари Матице српске одржана четврта у низу вечери посвећених ТВ серији "Зона сумрака" (The Twilight Zone), на којој су одржане пројекције одабраних епизода ове култне америчке серије: "The Man in the Bottle", "The Mind and the Matter", "A Hundred Yards Over the Rim".

Доц. др Горан Радоњић, који је био модератор вечери, истакао је да "Зона сумрака" уткана у саме темеље поп културе, да је ова серија је била узор, инспирација и повод многим пројектима у деценијама које су следиле.

"Многи филмови, серије, приче и романи, стрипови и графичке новеле су се директно или индиректно, мање или више успешно, ослањале на Зону Сумрака и њену баштину", рекао је Радоњић.

Он је нагласио да је Серлингова "Зона Сумрака" настајала и била емитована у бурним друштвено-политичким временима. "Зона сумрака је настајала у периоду након Другог свјетског рата, када је критика државе била неприхватљива, а патриотизам најцјењенија особина, у периоду Хладног рата, када је постојао необуздан страх од комунизма, црвених вјештица, домаћих издајника који би да руше државни поредак, у периоду Кубанске ракетне кризе, у периоду када је убијен Кенеди. Користећи машту и научну фантастику као погонске моторе, Зона Сумрака је својим контекстом бјекства од реалности, носталгије за једноставнијим стварима и животом, чежњом за авантурама на другим свјетовима, нудила гледаоцима нешто ново, чини се са савршеним тајмингом", рекао је Радоњић.

 

Ви сте овде: Home Дешавања Мозаик "Зона сумрака": Бјекство од реалности