петак, 13 септембар 2013
  • 13.09.2013. Тематско вече, Подгорица

„Зона сумрака“ – пето тематско вече

Након љетње паузе у Књижари Матице српске одржано пето вече посвећено култној америчкој серији „Зона сумрака“ (The Twilight Zone).

За ову прилику доц. др Горан Радоњић одабрао је три епизоде: „Nick of time“, „Long live Walter Jameson“, „The Invaders“.

Тематизујући „приче из друге димензије“, свака од ових епизода истовремено пружа говор о неким основним егзистенцијалним и онтолошким питањима која заокупљају човјека у свим, а нарочито у кризним, „транзитним“ временима, какво је, рецимо, било вријеме хладноратовске подјеле, а на које по много чему подсјећа и ово наше вријеме.

– Ми данас не осјећамо само економску, већ и уопште кризу свих вриједности. Коначно, ми смо послератно, транзиционо друштво, један пропао систем, а други којем смо се надали, никако да се успостави. И, питамо се, шта да радимо, а нико да нам каже. Или, можемо рећи и овако, кажу многи али ником не вјерујемо. Страх је увијек присутан, али можда више долази у временима када су пољуљани основни темељи друштва, када видимо да не идемо у добром, жељеном правцу. И тада се може манипулисати не само појединцем, већ и масама – истако је професор Радоњић, настојећи да направи паралелу између нашег времена и друштвено-политичког амбијента у којем настајале антологијска серија „Зона сумрака“; показујући, најзад, да су основне теме (страх од будућности, параноја, сујевјерје, релативизација историје итд.) што их ова серија обрађује подједнако актуелне и у овим најмодернијим временима.

Ви сте овде: Home Дешавања Мозаик „Зона сумрака“ – пето тематско вече