субота, 07 децембар 2013
  • 07.12.2013. Изложба карикатура, Подгорица

Умјетност као бунт (видео)

Синоћ је у Књижари Матице српске одржана изложба карикатура Мирка Зулића и Драгомира Ђукића – Чарлија. Изложбу су отворили Ђорђије Маловић, социолог политике, и Горан Шћекић, карикатуриста.

Социолог политике Ђорђије Маловић казао је да радови Зулића и Ђукића нијесу само критика власти и ојађеног стања у друштву, „него и дар, често незаслужен, онима који себе пословично воле да зову опозицијом“.

„Као што је то једном дивно казао, велики афористичар, Станислав Јежи Лец, “Право је песнице и показивање шипка.” Зулић и Ђукић то право схватају и као своју обавезу, задату од савјести и духа. Њих двојица знају да и међу Дон Кихотима има лицемјера, који на вјетрењаче јуришају само кад вјетра нема, па такве намјерно и огољују, људски се поспрдујући са њима“, рекао је Маловић.

Он је истакао да Зулић и Ђукић испољавају истинско опозиционарство, интелектуално, ван-партијско, са извором у умјетности као бунту.

„Они исказују и великодушност, овјековјечујући у својим карикатурама, и стварно карикатуралне ликове са којима се срећемо свакодневно у овом карикатуралном друштву. И ето замке у изразу њиховог жанра: да ли они карикирају стварност, или приказују у цртежима оно што је у реланом свијету већ дато. Својом храброшћу они су изабрали ово друго“, закључио је Маловић.

Карикатуриста Горан Шћекић казао је да карикатура данас у модерном друштву има значајну улогу, зато што на безазлен начин указује на грешке, за чије се указивање писаним путем у нашој земљи може и кривично одговарати.

Говорећи о раду Мирка Зулића, Шћекић је казао да је Зулић карикатуриста који има најбољи и најјаснији цртеж на овим просторима.

Он је, коментаришући рад Драгомира Ђукића – Чарлија, казао да је Ђукић карикатуриста који „високоумно и филозофски даје поруке кроз своје карикатуре, и кога штампани медији нису искористили онолико колико он заиста вриједи.

Медије

Ви сте овде: Home Дешавања Мозаик Умјетност као бунт (видео)