четвртак, 23 фебруар 2017

ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ. ЈЕЛЕНЕ ПИЛИПОВИЋ И ПРЕДСТАВЉАЊЕ АKАДЕМСKЕ KЊИГЕ (ВИДЕО)

ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ. ЈЕЛЕНЕ ПИЛИПОВИЋ

И ПРЕДСТАВЉАЊЕ АKАДЕМСKЕ KЊИГЕ

Студијски програм за српски језик и јужнословенске књижевности, у сарадњи са Матицом српском – Друштвом чланова у Црној Гори и под покровитељством Амбасаде Републике Србије, организовао је гостовање професорке Јелене Пилиповић са Универзитета у Београду и представљање Академске књиге из Новог Сада.

Проф. Пилиповић предаје на Kатедри за општу књижевност и теорију књижевности на Филолошком факултету у Београду. Објавила је монографије Орфејев век (2005) и Locus amoris. Дијалошко читање Сапфине поезије (2014). Њена најновија књига, Kа лепоти: еротолошко читање Сапфине поезије (2016), у издању Академске књиге, освојила је награду „Никола Милошевић“ за најбољу књигу из области филозофије, естетике и теорије књижевности у прошлој години. То је и био непосредан повод за организовање гостовања на нашем факултету.

Директорка Академске књиге, Бора Бабић, говорила је о едицијама и издањима те издавачке куће, које обухватају научне књиге из различитих области, домаће и преведене, од науке о књижевности, лингвистике, преко филозофије, антропологије, психологије, историје, политикологије, социологије, до економије, географије, археологије. Сем тога, међу издањима су и дјела савремених књижевника. Све то чини ту издавачку кућу једном од најреномиранијих у региону.

У предавању „Епифаније љубави у Сапфиним фрагментима и у Његошевој оди ’Ноћ скупља вијека’“, проф. Пилиповић, уз приступ који је означен као дијалошко читање, говорила је о дубокој сличности између два дјела, наоко веома удаљена и временски и културолошки. Размотрен је однос Његоша према антици, уз напомену да су се у његовој личној библиотеци налазили и Сапфини стихови.

У првом плану у анализи била су три аналошка лука: веза између појаве жуђене жене и мјесеца; кретање од жуђене жене као симболичке фигуре ка слици гошће из оностраности; кретање од жуђене жене ка идеалном крајолику. Његошево и Сапфина дјела воде читаоце ка особеном и неуобичајеном виду сазнања. Одлике жене, дивотнице, воде ка томе да се љубавни чин спозна као приближавање вишим онтолошким сферама, као опонашање истинског бивствовања.

Модератор трибине био је проф. Горан Радоњић.

 ***

Представљање издања Академске књиге и разговор о књигама проф. Јелене Пилиповић одржан је и у Књижари Матице српске. Директор ове издавачке куће Бора Бабић говорила је о десетогодишњем раду, наглашавајући да је Академска књига постала препознатљива по научној литератури, прије сввега што се тиче хуманистичких и друштвених дисциплина. „Бити издавач у малој земљи није лако. Великим трудом и одрицањем успели смо да Академска књига постане један од водећих издавача у региону, постали смо препознатљиви, па се наше књиге траже од Љубљане до Скопља“, казала је Бора Бабић.

Предавањем „Богињин дар: Епифаније љубави у Сапфиним фрагментима и Његошевој оди ʼНоћ скупља вијекаʼ“ представила се проф. Јелена Пилиповић.

 

Медије

Ви сте овде: Home Дешавања Научни садржај ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ. ЈЕЛЕНЕ ПИЛИПОВИЋ И ПРЕДСТАВЉАЊЕ АKАДЕМСKЕ KЊИГЕ (ВИДЕО)