петак, 24 фебруар 2017

Александра Нинковић Ташић: Божанско надахнуће историје српске науке – Тесла, Пупин, Миланковић (ВИДЕО)

24. фебруар 2017.

 

Александра Нинковић Ташић: Божанско надахнуће историје српске науке – Тесла, Пупин, Миланковић

Предсједник Образовног истраживачког друштва „Михаило Пупин“ Александра Нинковић Ташић у Књижари Матице српске одржала предавање на тему Божанско надахнуће историје српске науке – Пупин, Тесла, Миланковић. Посебну пажњу Ташићка је посветила откривању широј јавности недовољно познатих патриотских заслуга ова три знаменита научника. „Оно што чува од заборава јесте чојство Николе Тесле, које се огледа у његовом првом и једином доласку у Београд, када, како је забиљежено, моли студенте да се баве науком за славу свог народа и Српства. Тада упознаје Јована Јовановића Змаја и преводи његове родољубиве пјесме. Он свој превод започиње: ʼТешко да постоји народ који је више страдао од српског народа те смо и морали постати народ пјесника и мислилацаʼ“, навела је Ташић, и подсјетила  да је дошла до податка да у збирци из Конгресне библиотеке можемо наћи само двије преведене пјесме. „Никола Тесла пупиновски мапира духовну мапу српског народа изражавајући љубав и наду, а усред те слике окреће се Црној Гори и пита своје Американце знате ли шта значи Црна Гора одакле су полетјели највећи српски јунаци“.

„Ако може мека трава наудити твојим стопалима, онда ваљда рђав човјек може часном човјеку наудити“, говорио је Пупин о неправди која је пратила њега и Теслу, а о којој је писала штампа њиховог времена. Ташићка је истикла како се „ни чојство Миланковића не доводи у питање, ако само знамо да се одрекао комфора, велике плате и посла у Бечу како би предавао студентима у Београду“, подсјећајући даље да је Миланковић проглашен једним од петнаест највећих научника свих времена.

 

Медије

Ви сте овде: Home Дешавања Научни садржај Александра Нинковић Ташић: Божанско надахнуће историје српске науке – Тесла, Пупин, Миланковић (ВИДЕО)