уторак, 30 мај 2017

Ала Татаренко на Филолошком факултету у Никшићу и Књижари Матице српске (Подгорица)

У сриједу 24. маја 2017. Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори у сарадњи са Студијским програмом за српски језик и јужнословенске књижевности и Амбасадом Републике Србије у Црној Гори организовала је гостовање проф. др Але Татаренко, водећег слависте са Универзитета у Лавову (Украјина).

Гостовање је реализовано у склопу Трибине којом руководи доц. др Горан Радоњић.

На Филолошком факултету у Никшићу Татаренко је одржала предавање под називом: Градитељи музике и ди-џејеви: функција музике у формирању поетике постмодернизма и постпостмодернизма у српској прози, чиме је несумњиво отворено једно сасвим ново и оргинално поглавље изучавања постмодерне културе и књижевности.

Модератор овог предавања и разговора с проф. Татаренко био је мр Радаоје Фемић.

***

Истог дана Татаренко је у Књижари Матице српске, током разговора с доц. др Гораном Радоњићем, представила не само свој научни и универзитетски рад, већ је указала на необичне околности свог одабира да својевремено упише студије српскохрватског језика.

„Мислила сам да се на факултету сваке године проучавају сви словенски језици. Међутим, није било студијских група за све језике сваке године, већ једне године српски, чешки, бугарски, друге године словеначки итд. Тако сам упала у годину када је био избор између чешког и српскохрватског. Док се већина колега опредјељивала за чешки, ја сам одабрала српскохрватски“, чиме је, како је нагласила, одредила своју судбину због које се никада није покајала.

 

 

Татаренко је говорила и о мотивима свог интересовања за српску књижевност. „Мени је јако блиска теза задовољство у тексту. Оно је заправо било тај подстицај који ме је натјерао да се бавим писањем неких текстова из чиста немира. Љепота стране славистике лежи углавном у компарацији. Већина страних слависта цијењени су због тога што уводе српску књижевност на велика врата у своју књижевност, и у своју науку о књижевности, такође проналазећи неке паралеле. Покушала сам нешто друго, дакле да пишем изнутра, без неке дистанце према књижевности и језику који сам учила на факултету. Српски ми није матерњи, а није ми ни страни језик“.

 

 

Ви сте овде: Home Дешавања Научни садржај Ала Татаренко на Филолошком факултету у Никшићу и Књижари Матице српске (Подгорица)