уторак, 05 септембар 2017
  • Саиздаваштво

СПОМЕНИЦА научника и књижевника Чедомира М. Лучића

Ознаке: 390 стр., тврди повез, издавачи: Епархија будимљанско-никшићка,  Матица српска - Друштво чланова у Црној Гори, Просвјета: Гацко, УКС: Требиње, 2016.

Опис: Споменица научника и књижевника Чедомира М. Лучића представља специфичан зборник радова посвећених овом значјном српском историчару и књижевнику. Лучић (1939−2014) током свог живота бавио се проучавањем историје српског народа и то од времена старог, преко средњег вијека до проучавања новије и саврмене историје. Значајан је његов допринос савременој српској поезији и есејистици. Био је јединствен по томе што је даноноћно проучавао историјску грађу различитих архива. Важно је, на примјер, да је дао значајне прилоге из историје права Црне Горе. Он је утемељивач Катедре за историју Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву гдје је предавао Српску и Јужнословенску историју и Општу историју. Такође је био и професор на Филозофском факултету у Никшићу. Био је и научни савјетник Историјског института Универзитета Црне Горе.

Организовањем Научног скупа: „Помен и бесједе у гори“, поводом прве годишњице његове смрти, у Манастиру Косијерево, исправљене су многе неправде учињене према њему. Научни одбор скупа чинили су еминентни савремени научници и књижевници српског народа, чији су прилози штампани у првом дијелу споменице.

Ви сте овде: Home Издавачки центар Издања Матице српске СПОМЕНИЦА научника и књижевника Чедомира М. Лучића