понедељак, 17 јул 2017

ПРОДАВНИЦА КАО МЕТАФОРА САВРЕМЕНОГ СВИЈЕТА

ПРОДАВНИЦА КАО МЕТАФОРА САВРЕМЕНОГ СВИЈЕТА

У издању Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори недавно је изашла из штампе књига Златни човјек: приче испред сеоске продавнице, што је до сада трећа књига Јанка Јелића, којом аутор потврђује да запажен успјех његових досадашњих књига, као и радова објављених у књижевној периодици, није био случајан.

Судећи по поговору књиге, који потписује Јелица Стојановић, професор Филолошког факултета у Никшићу, књига Златни човјек јесте остварење високе наративне вриједности, али књига уникатних језичких могућности, архетипских и митопоетских дубина, али и хумор и сатире по којима је Јелић увелико познат.

Јелићеве приче су, ријечима Јелице Стојановић, „испричане занимљиво, лако, неусиљено, животно, непосредно, са оригиналним, изворним хумором. (...) Парадоксалност ситуација у које упадају ликови, некада вођени намјером, некада без икаквог свог видљивог учешћа, иронија и сарказам који се на то надограђују, стварају здрав и једар хумор“.

Јелићева књига представља својеврсни каталог јунака чији се узор може тражити у нашем усменом, фолклорном, насљеђу, али и у токовима најбоље европске књижевености од Сервантеса до Дина Буцатија и Бруна Шулца. Јанко Јелић, попут Сервантеса, суманутост својих јунака обликује, заправо, као наративну маску, или као донкихотовско копље којим се желе пробости наказне вјетрењаче савременог свијета. У жанровском и идејном смислу Јелић је још ближи Буцатијевој књизи Продавница тајни, па и Шулцовој Продавници циметове боје. Уосталом, можда нас метафора продавнице дате у наслову и Јелићеве, и Шулцове, и Буцатијеве књиге позива на опрез: јер није ли овај свијет постао само једна огромна продавница!?

М. Д.

Ви сте овде: Home Издвајамо ПРОДАВНИЦА КАО МЕТАФОРА САВРЕМЕНОГ СВИЈЕТА