среда, 18 октобар 2017
  • Одјељење за историју, књ. 9

Слободан Бобан Јокић: Црквени живот у Црној Гори у 18. и 19. вијеку

Ознаке: 211 стр., броширано, 24 cm

Опис: 

У издању Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, Свевиђа и Светигоре објављена је књиге „Црквени живот у Црној Гори у 18. и 19. вијеку“ протојереја Слободана Бобана Јокића. Ова историографска и теолошка студија на преко 200 страна расвјетљава вишевјековни континуитет богослужбеног живота Православне цркве у Црној Гори, али пружа и значајан увид у различите светотајинско-литургијске и историјско-богословске изазове пред којима се налазио, посебно се везујући за период 18. и 19. вијека.

У првом дијелу књиге аутор сагледава опште карактеристике светотајинског и литургисјког живота Православне цркве у Црној Гори руководећи се релевантним историјским, политичким, социјалним и економским чиниоцима, али превасходно се наслања на богословско искуство. Аутор стручну и ширу читалачку јавност упознаје с мноштвом историјских докумената, записа, митрополијских посланица, уредби, наредби, законика, народних обичаја, и других сличних извора који су до сада били готово непознати. Посебно је, притом, важно што књигу прате бројни факсимили из те разноврсне архивске грађе.

Књига  „Црквени живот у Црној Гори у 18. и 19. Вијеку“ својом тематиком и методолошким приступом оправдава високе научне стандарде, али се истовремено намеће као веома занимљиво штиво и за ширу читалачку публику, посебно у дјеловим у којима аутор описује народне обичаје какви су братимљења и посиновљења, а који су били веома распрострањени. „Иако је било више врста побратимстава, најзатупљеније је било побратимство у цркви уз прописани чин који смо нашли у више требника и свештеничких записа. Чак се једно и зове причесно побратимство. Највјероватније због тога што су се они који се братиме причешћивали пређеосвећеним даровима, што налазимо у Требнику Божидара Вуковића. А ако се нијесу причешћивали, давано им је да пију вино и да једу хљеб. Ову праксу, са доста напора, укинуо је“, како аутор закључује, „Митрофан Бан крајем 19. вијека“.

Иако је књига протојереја Јокића посвећена изучавању превасходно црквеног живота, она се може разумјети као својеврсна енциклопедија црногорског друштва у 18. и 19. вијеку.

 

Ви сте овде: Home Издвајамо Издања Матице српске Слободан Бобан Јокић: Црквени живот у Црној Гори у 18. и 19. вијеку