понедељак, 14 јануар 2013

О нама

Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори основано је као непрофитно, научно и стручно невладино удружење 17. јула 2010. године у Подгорици. За првог предсједника изабрана је проф. др Радојка Вукчевић, професор Филолошког факултета у Београду и Универзитета Медитеран у Подгорици. Ту је функцију обављала двије године након чега је за новог предсједника изабран доц. др Драго Перовић, професор Филозофског факултета у Никшићу.

Друштво је основано у циљу његовања духовног и културног живота, развијања и промовисања књижевности, умјетности и науке. Основни циљ Друштва јесте развијање и проучавање културе српског народа, без обзира на то у којим државама његови припадници живе, као и његове културне, научне и друге везе са словенским, сусједним и другим народима у свијету.

Друштво обавља научноистраживачку, издавачку и архивску дјелатност и друге дјелатности у области културе; доприноси изграђивању и координисању научноистраживачког рада, посебно у области друштвених и хуманистичких наука; унапређује научну периодику и остварује вишедисциплинарне пројекте у области друштвених и природних наука, књижевности и језика, као и умјетности (ликовне, музичке, позоришне, филмске), а такође подстиче и развија сарадњу са институцијама у земљи и иностранству.

 

Ви сте овде: Home О нама