Радно вријеме: 9.00−21.00, радним данима; суботом: 9.00−15.00 h

Римски трг 50/1

Подгорица, Црна Гора.

CONDITIO HUMANA III: АЛЕКСАНДАР ЛУКИЋ, МИТ И СТВАРНОСТ

Трибина

Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори

Одјељење за друштвене науке

срдачно вас позива на философску трибину

CONDITIO HUMANA III

Електрификација Платонове пећине

(ур. доц. др Душан Крцуновић)

 

Др Александар Лукић

МИТ И СТВАРНОСТ

У оквиру трибине биће промовисана и Лукићева књига Обрнути Вавилон, о којој ће говорити проф. др Драго Перовић и доц. др Душан Крцуновић.

 

Сриједа, 10. јул 2019. године, 20.00 часова

Књижара Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори

Римски трг 50/1, ПОДГОРИЦА

Александар Лукић је рођен у Београду 1970. године. Доктор је филозофије (Филозофски факултет у Београду). Област истраживања – немачка класична филозофија, проблеми историје филозофије, политичке филозофије, етике и естетике.

Од 2006. године активно, са излагањима, учествује у раду Међународне филозофске школе Felix Romuliana у Зајечару, Ноема у Никшићу, симпозијума Српског филозофског друштва у Сремским Карловцима (у оквиру Бранковог кола), у Прокупљу (у оквиру Драинчевих дана) и Филозофско-књижевне школе у Крушевцу.

Посвећен и уметности фотографије. Од 1987. године учествовао на бројним колективним изложбама у земљи и иностранству на којима је освојио више награда и признања, међу којима и прва награда за фотографију на Октобарском салону фотографије 1989. године. Одржао више самосталних изложби у земљи и иностранству. Ради на филозофско-антрополошком пројекту у контексту српског села – Српска прича, у оквиру којег је део радова већ приказивао јавности. Године 2001. у Перасту, а 2002. у Етнографскокм музеју у Београду, одржао изложбу “Насљеђе на нашој савјести” која је била део заједничког истраживања културне баштине Горњег Ораховца у Боки са Заводом за заштиту споменика културе у Котору.

Од 1993. носилац звања Кандидат-мајстор фотографије Фото савеза Југославије.

Аутор и уредник научно-филозофске емисије „Гозба“ на Радио Београду 2. Поводом 55 година постојања Радио Београда, фебруара 2013. године, добио Повељу те куће за успешну сарадњу, допринос радио стваралаштву и афирмацију радија, културе и уметности.

Председник програмског одбора Српског филозофског симпозијума СоФоС који је први пут одржан у јуну 2018. године у Требињу.

Аутор је књиге “Обрнути Вавилон – Филозофско истраживање о Шелинговој умној митологији и стварима које су са тим повезане”, Просвета / Београд: 2018.

Служи се енглеским, француским, руским и немачким језиком.