Радно вријеме: 9.00−21.00, радним данима; суботом: 9.00−15.00 h

Римски трг 50/1

Подгорица, Црна Гора.

ЕЛЕКТРИФИКАЦИЈА ПЛАТОНОВЕ ПЕЋИНЕ

Одјељење за друштвене науке

Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори

покреће Философску трибину Conditio humana.

Тема прве трибине: Електрификација Платонове пећине

Учесници:
проф. др Драго Перовић: Платонова дигитална пећина
доц. др Душан Крцуновић: Платонова философска спелеологија

 

Петак, 29. март 2019. године, у 19.00 часова
Књижара Матице српске, Римски трг 50/1, Подгорица

ДОБРО ДОШЛИ!

*Платонова алегорија или парабола пећине, на почетку 7. књиге Државе, представља један од најпознатијих и најчувенијих текстова из историје европске философије. Необична прича о заточеницима свијета сјенки и илузија од којих један успијева да се домогне сунца и слободе, а чији славодобитни повратак у пређашње пребивалиште носи ризик губитка живота, није само увод у Платонову философију, па ни философију као такву, већ прича о људској култури, умјетности, науци, образовању, друштву, политици, психологији…

Философска, књижевна, сликарска и филмска тумачења, рецепције и обраде алегорије пећине неисцрпни су, као, уосталом, и саме Платонове слике, симболи и метафоре којим је исписана ова прича.

Недавно преминули редитељ Бернардо Бертолучи у свом филму Конформист, рађен по истоименом роману Алберта Моравије, користио је мотиве Платонове алегорије. Тиме је отворио могућност једног новог тумачења алегорије у ери технологије и глобализације. То је био један од повода да Одјељење за друштвене науке започне серијал својих трибина Conditio humana управо са свјесно двосмисленом „електрификацијом“ Платонове алегорије пећине.