Радно вријеме: 9.00−21.00, радним данима; суботом: 9.00−15.00 h

Римски трг 50/1

Подгорица, Црна Гора.

НЕБЕСКЕ ХЕРОИНЕ СВЕТА (ПОДГОРИЦА)

Промоција

Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори,
срдачно вас позива на промоцију енциклопедије

НЕБЕСКЕ ХЕРОИНЕ СВЕТА
проф. Радмила Тонковић

Учествују:

проф. др Јелица Стојановић
Биљана Живковић
проф. Радмила Тонквић, аутор
Радомир Радевић, модератор

Четвртак, 20. септембар 2018. год., у 19.00 часова
Књижара Матице српске, Римски трг 50/1


Kњигу
Небеске хероине света написао је еминентни аутор − професор Радмила Тонковић и тиме успела да јединствен пројекат у свету након осам година рада обједини у једну целину, која по свом обиму и садржају превазилази елементе књиге, па се слободно може назвати правом енциклопедијом о одважним небеским хероинама целог света.

У једном изузетно обимном уводу „Од мита до космоса”, који чак сам за себе може да представља малу књигу историје ваздухопловства, професор Радмила Тонковић на маестралан начин обрађује и представља настанак и развој ваздухопловства целе планете Земље. Подсећајући нас на древне космонауте и астрономе, неустрашиве пионире ваздухопловства из целог света, па све до Валентине Терјешкове, прве жене космонаута, она сажето али свеобухватно предочава значајан део светске историје летења.

У овом грандиозном подухвату аутор обрађује комплетну историју ваздухопловства Француске, Русије, Велике Британије, Немачке, САД, Југославије − Србије, Италије, Шпаније, Португалије, земаља Скандинавије… и других земаља Европе, земаља Азије, Африке, Аустралије, Новог Зеланда, Централне и Јужне Америке, једном речју целе планете Земље; пратећи и геополитичке и геостратешке светске прилике и њихов неминован утицај на развој ваздухопловних техника и технологија као врхунских, најнапреднијих и најсофистициранијих у свакој држави и друштву.

KОМАНДАНТ ВАЗДУХОПЛОВСТВА и ПВО
генерал-мајор Драган Kатанић, пилот

Проф. Радмила Тонковић је високо образована на Филолошком и Филозофском факултету Београд, школовала се и на универзитетима у Манхајму, Хајделбергу, Лондону и на чувеном Универзитету „Ломоносов” у Москви, а студије завршава са ЗЛАТНОМ ЗНАЧKОМ као најбољи студент факултета. Радила је као професора, преводилац, новинар, историчар, публицист, књижевник, дипломата, авијатичар.

Прва је жена – ваздухопловни новинар и прва жена-ваздухопловни уредник на Балкану у неколико часописа, а пише и објављује у многим часописима у земљи и иностранству и члан је „Удружења новинара Србије” и „Међународног Удружења словенских новинара” и добитник је Дипломе и ЗЛАТНЕ МЕДАЉЕ Савеза новинара Русије.

У години Николе Тесле − 2006. и 2007. двоструки је лауреат међународне „Invent диломеˮ и „Сребрне медаље-Никола Тесла” од Удружења научника, проналазача и иноватора, чији је такође почасни члан. Високо признање за допринос развоју ваздухопловног спорта добила је од Ваздухопловног савеза Београда, а пре неколико дана јој је Ваздухопловни савез Србије доделио ЗЛАТНУ ПЛАKЕТУ за заслуге у афирмацији авијације и поводом њене књиге НЕБЕСKЕ ХЕРОИНЕ СВЕТА.

Руска државна Дума је проф. Тонковић наградила јубиларном Медаљом „Ломоносов – 300 годинаˮ за развој руске науке, културе и историје, а Руска Федерација „Медаљом за развој и учвршћење пријатељства, културних и историјских веза народа Русије и Србијеˮ, коју јој је уручио амбасадор РФ у Србији Александар Kонузин, а Руска Федерација јој додељује још две медаље – „Мир и пријатељство Русије и Србијеˮ и „Медаљу за заслуге у култури и уметностиˮ.

Интернационална ваздухопловна федерација (ФАИ) је 2012. године одликовала проф. Тонковић високом међународном наградом ДИПЛОМОМ „PAUL TISSANDIER“ за животно дело у области авијације.

Поводом јубилеја 100 година Ратног ваздухопловства Руске Федерације Президијум РФ је награђује Орденом „СИЛА РУСИЈЕ – 100 ГОДИНА РВ“ за дугогодишње заслуге у развоју и популаризацији руске авијације, а поводом 100-годишњег јубилеја РВ Аргентине добитник је „ПОЧАСНЕ ПЛАKЕТЕ РВ АРГЕНТИНЕˮ.