Радно вријеме: 9.00−21.00, радним данима; суботом: 9.00−15.00 h

Римски трг 50/1

Подгорица, Црна Гора.

Издавачки центар

Издавачки центар

Издавачки ЦЕНТАР МАТИЦЕ СРПСКЕ

Издавачки центар има за циљ да афирмише научноистраживачку, издавачку и архивску дјелатност, везану првенствено за културу и науку српског народа.

Издавачка дјелатност Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори започела је 2011. године, објављивањем књиге Путевима српског језика и ћирилице, аутор проф. др Јелица Стојановић (Филозофски факултет у Никшићу, Студијски програм за српски језик и књижевност). Радови сабрани у овој књизи настајали су од 2006. до 2011. године, дакле, у најтежем времену у историји по вјековно насљеђе српског језика и ћирилице у Црној Гори, у годинама у којима се огољена политика надомјешта и намеће науци, фалсификати истини.

Након књиге Путевима српског језика и ћирилице објављене су још двије књиге које су посвећене испитивању статуса српскога језика и књижевности у данашњој Црној Гори (Милош Ковачевић, Михаило Шћепановић: Српски језик у вртлогу политике, 2011; Веселин Матовић, Ноћ дугих маказа, 2012). Ускоро ће бити објављени и зборник радова са међународног научног скупа Српско језичко насљеђе на простору данашње Црне Горе и српски језик данас. Скуп је одржан у Херцег Новом у априлу 2012. године.

Бригу о српском културном и националном насљеђу у Црној Гори јасно је показало и објављивање књига из области историјске науке: Жарко Лековић, Дробњак од 1850. до 1918. (2011); Миомир Дашић, Васојевићи од помена до 1860. (2011); Андрија П. Јовићевић, Древни српски манастири (2011); Вукић Илинчић, Бомбашка и Васојевићка афера (2012), Дејан Булатовић Спиридон, Југословенство и комунизам.

Издавачку разноврсност обогатило је штампање неколико књига из области белетристике, философије и математике, као и покретање неколико часописа.

Издавачки центар има у плану покретање едиције 100 књига, у оквиру које ће се објављивати радови савремених српских стваралаца. Аутори за ову едицију своје књиге дају по позиву.