Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

Издавачки центар

Издавачки центар

Издавачки ЦЕНТАР МАТИЦЕ СРПСКЕ

Издавачки центар афирмише научноистраживачку, издавачку и архивску дјелатност, везану за културу и науку српског народа; старајући се, такође, о изучавању културно-научних веза са сусједним и словенским народима.
Издавачка дјелатност Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори започела је 2011. године, објављивањем књиге Путевима српског језика и ћирилице, аутор проф. др Јелица Стојановић. Радови сабрани у овој књизи настајали су од 2006. до 2011. године, дакле, у најтежем времену у историји по вјековно насљеђе српског језика и ћирилице у Црној Гори, у годинама у којима се огољена политика надомјешта и намеће науци, фалсификати истини.
Након књиге Путевима српског језика и ћирилице, објављене је још неколико књига које су посвећене испитивању статуса српскога језика и књижевности у данашњој Црној Гори:
• Милош Ковачевић, Михаило Шћепановић: Српски језик у вртлогу политике, 2011;
• Веселин Матовић, Ноћ дугих маказа, 2012;
• Зборник радова са међународног скупа под називом Српско језичко насљеђе на простору данашње Црне Горе. Скуп је одржан у априлу 2012. године, а на њему је учествовало 50 еминентних научника из девет европских земаља.
• Ускоро ће бити штампан и Зборник радова Српско језичко и књижевнос насљеђе у данашњој Црној Гори. Српски језик и књижевност данас, који је такође настао као резултат међународног научног скупа, одржаног у Подгорици у мају 2017. године, на којем је учествовало 70 научника из читаве Европе.
• У припреми је и фототипског издања Горичког зборника, са пратећим коментарима Ђорђа Трифуновића, као и зборник радова посвећен овом важном споменику српске културе.
Бригу о српском културном и националном насљеђу у Црној Гори јасно је показало и објављивање књига из области историјске науке:
• Жарко Лековић, Дробњак од 1850. до 1918. (2011);
• Миомир Дашић, Васојевићи од помена до 1860. (2011);
• Андрија П. Јовићевић, Древни српски манастири (2011);
• Вукић Илинчић, Бомбашка и Васојевићка афера (2012),
• Дејан Булатовић Спиридон, Југословенство и комунизам (2011).
Издавачку разноврсност обогатило је штампање неколико књига из области белетристике, философије и математике, као и покретање неколико часописа.
Покренута је и пјесничка едиција Хододарје, унутар које се објављује прва књига поезије. До сада су објављене двије збирке:
• Јанко Јелић, Побуна ствари (2014)
• Миљан Николић, Увод у Итаку (2014)
Издавачки центар се посебно стара о објављивању дјела из области лијепе књижевности, аутора који су или поријеклом из Црне Горе, или живе у Црној Гори. Нека од досдашњих издања добила су и значајна признања: Новица Тадић, Сабране песме (у пет књига), „Награда за издавачки подухват године“ на Међународном подгоричком сајму књига; Милица Бакрач, Жена: сонети – награда УКЦГ „Марко Миљанов“; Јанко Јелић, Златни човјек: приче испред сеоске продавнице – награда „Радоје Домановић“.