Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

Књижара

Књижара

Читати, што су други писали прије двије иљаде година, и написати, да могу други послије неколико иљада година читати; то је наука, која ум љуцки готово превазилази, и могло би се рећи, да је онај, који је први њу измислио, био више Бог, него човек.

 

Вук Стефановић Караџић

Књижара Матице српске почела је са радом 12. октобра 2012. године. Међутим, културни живот књижаре почео је десетак мјесеци раније. У тој декади представљени су бројни истакнути писци, филолози, глумци, редитељи, филмски и књижевни критичари. На тај начин књижара је за кратко вријеме постала препознатљива као мјесто на којем се промовишу највиши домети културе и науке.

 

 

На преко 250 m2 књижара је осмишљена као јединствени културни центар погодан за филмске пројекције и изложбе слика. Поред галеријског простора, књижара посједује и врло угодан простор за читање и учење.

Поред великог избора популарне литературе, књижара нуди широк избор научне литературе: на десетине наслова из филозофије, социологије, психологије, политикологије, математике, информатике, архитектуре, теологије, књижевне и филмске теорије, и то, по врло приступачним цијенама.

 

 

Књижара Матице српске јединствена је по разноврсним културно-научним манифестацијама.

У овиру пјесничке трибине Микрокозма до сада се представио већи број истакнутих пјесник, као и оних који се тек афирмишу.

Посебно је запажена и Књижевно-научна трибина у оквиру које су се представили неки од најзначајнијих српских али и свјетских писаца, универзитетских професора, књижевних и филмских критичара, музичара и глумаца, какви су, да поменемо само неке: Давид Албахари, Владимир Пиштало, Горан Петровић, Слободан Шијан, Вида Т. Џонсон, Павел Крејчи, Зоран Костић Цане, Предраг Ејдус, Воја Брајовић, Јован Делић, Михајло Пантић, Александар Јерков, Иван Негришорац (Драган Станић), Слободан Владушић, Владимир Кецмановић, Гојко Божовић, Васа Павковић, Тихомир Брајовић, Динко Туцаковић и многи други.

Однедавно је покренута и Филмска трибина у оквиру које се представљаjу најзначајнији српски и свјетски аутори, као и најзначајнији филмски критичари и теоретичари.