Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

О нама

МАТИЦА СРПСКА У ЦГ

О нама

ИСТОРИЈА ДОБРО ДОШЛИ НА НАШУ СТРАНИЦУ

Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори основано је као непрофитно, научно и стручно невладино удружење 17. јула 2010. године у Подгорици.

Друштво је основано у циљу његовања духовног и културног живота, развијања и промовисања књижевности, умјетности и науке. Основни циљ Друштва јесте развијање и проучавање културе српског народа, без обзира на то у којим државама његови припадници живе, као и његове културне, научне и друге везе са словенским, сусједним и другим народима у свијету.

Друштво обавља научноистраживачку, издавачку и архивску дјелатност и друге дјелатности у области културе; доприноси изграђивању и координисању научноистраживачког рада, посебно у области друштвених и хуманистичких наука; унапређује научну периодику и остварује вишедисциплинарне пројекте у области друштвених и природних наука, књижевности и језика, као и умјетности (ликовне, музичке, позоришне, филмске), а такође подстиче и развија сарадњу са институцијама у земљи и иностранству.

За првог предсједника Друштва изабрана је проф. др Радојка Вукчевић, професор Филолошког факултета у Београду и Универзитета Медитеран у Подгорици. Ту је функцију обављала двије године након чега је за новог предсједника изабран доц. др Драго Перовић, професор Филозофског факултета у Никшићу.

Једногласном одлуком Скупштине Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, одржаној 11. марта 2017. године у Подгорици, за новог предсједника са четворогодишњим мандатом изабрана је проф. др Јелица Стојановић, професор Филолошког факултета у Никшићу. Новоизабрани предсједник предложио је чланове Извршног одбора: проф. др Владимир Божовић (за предсједника), Блажо Паповић (за генералног секретара), доц. др Драго Перовић, доц. др Горан Радоњић, мр Милорад Дурутовић и Радомир Радевић, проф.

Развој Матице Српске

Покренут Летопис Матице српске књижевни часопис који у читавом свијету најдуже, а без већих прекида излази до данас.

1824.

1824. године покренут Летопис Матице српске, књижевни часопис који у читавом свијету најдуже, а без већих прекида излази до данас.

1826.

Матица српска основана је у Пешти 1826. године.

1838.

Посебан допринос развоју Матице српске, уз Јована Хаџића, једног од њених оснивача, дао је Сава Поповић Текелија, први српски доктор правних наука и један од највећих добротвора, који је 1838. године изабран за предсједника.

1864.

Матица српска је 1864. године пресељена из пештанског Текелијанума у новосадски Платонеум. Нови Сад је од тада познат као Српска Атина.

1946.

Гласник Матице српске покренут 1946. године, на иницијативу тадашњег секретара Матице српске Живана Милисавца.

2010

Године 2010. основана Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори под покровитељством Матице српске у Новом Саду.

2017

Године 2017. одлуком Скупштине Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори 13. новембар (дан рођење Петра II Петровића Његоша, првог члана Матице српске са простора данашње Црне Горе) одабран да се обиљежава као Дан Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.