Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ПРЕДАВАЊЕ ТИХОМИРА БРАЈОВИЋА

У петак, 30. марта 2012. године Студијски програм за српски језик и књижевност у сарадњи с Амбасадом Републике Србије и Матицом српском – Друштвом чланова у Црној Гори организовао је гостовање Тихомира Брајовића, професора јужнословенске компаратистике на Филолошком факултету у Београду.

У амфитетатру Филозофског факултета у Никшићу Брајовић је одржао предавање „Савременост као скривено лице историје у књижевном делу Иве Андрића“ у коме је нагласио да се код Андића свијет сагледава из различитих углова и да Андрићев текст не дозвољава да се „скрасимо у само једном разумевању“, већ се читалац стално креће унапријед-уназад, стално се помјерајући с једног значењског нивоа на други. То модернистичко сучељавање перспектива из којих се сагледава историја омогућава нам да Андрићеве текстове читамо и као актуелне нарације, што јесте један од разлога Андрићеве популарности.

Писати о прошлости за Андрића је значило писати о садашњости. Тумачећи Андрићева послератна дјела, као што су „Прича о везировом слону“, „Проклета авлија“ и „Омерпаша Латас“, Брајовић је указао на различите аспекте тих текстова, као и на њихов значај за разумијевање Андрићеве поетике.

Уредник Трибине у оквиру које је Тихомир Брајовић одржао предавање је доц. др Горан Радоњић. Предавању је присустовао и амбасадор Републике Србије Зоран Лутовац.