Радно вријеме: 9.00−21.00, радним данима; суботом: 9.00−15.00 h

Римски трг 50/1

Подгорица, Црна Гора.

CONDITIO HUMANA II

Трибина

Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори

Одјељење за друштвене науке

срдачно вас позива на Философску трибину

CONDITIO HUMANA II

„Електрификација Платонове пећине“

(уредник доц. др Душан Крцуновић)

Учествују:

Доц. др Срђан Мараш

Естетско у контексту капиталистичке модернизације

 

Доц. др Горан Радоњић

Књижевност, филм и философија:

Бернардо Бертолучи и Платонова пећина

 

Сриједа, 12. јун 2019. године, у 20.00 часова

Књижара Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, Римски трг 50/1 – Подгорица

 

*Платонова алегорија или парабола пећине, на почетку 7. књиге Државе, представља један од најпознатијих и најчувенијих текстова из историје европске философије. Необична прича о заточеницима свијета сјенки и илузија од којих један успијева да се домогне сунца и слободе, а чији славодобитни повратак у пређашње пребивалиште носи ризик губитка живота, није само увод у Платонову философију, па ни философију као такву, већ прича о људској култури, умјетности, науци, образовању, друштву, политици, психологији…

Философска, књижевна, сликарска и филмска тумачења, рецепције и обраде алегорије пећине неисцрпни су, као, уосталом, и саме Платонове слике, симболи и метафоре којим је исписана ова прича.

Недавно преминули редитељ Бернардо Бертолучи у свом филму Конформист, рађен по истоименом роману Алберта Моравије, користио је мотиве Платонове алегорије. Тиме је отворио могућност једног новог тумачења алегорије у ери технологије и глобализације. То је био један од повода да Одјељење за друштвене науке започне серијал својих трибина Conditio humana управо са свјесно двосмисленом „електрификацијом“ Платонове алегорије пећине.