Радно вријеме: 9.00−21.00, радним данима; суботом: 9.00−15.00 h

Римски трг 50/1

Подгорица, Црна Гора.

НАУЧНИ СКУП „ʼОЛОВНА ВРЕМЕНАʼ У ЦРНОЈ ГОРИ 1990−2020: УЗРОЦИ И ПОСЉЕДИЦЕ“

НАУЧНИ СКУП

Поштовани пријатељи,

Срдaчно вас позивамо да испратите почетак овогодишње манифестација Дани Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.

Вишемјесечни програм почиње организвањем Научног скупа „’Оловна времена’ у Црној Гори 1990–2020: узроци и посљедице“. (Информације о осталим активностим током предстојећих мјесеци биће благовремено дистрибуиране).

Свечано отварање Скупа одржаће се у петак, 22. октобра 2021. године, у хотелу „Војводина“ – Херцег Нови, с почетком у 9.30 часова, док остале важне информације можете пронаћи у прилозима које достављамо.

Овдје достављамо краће образложење о поводима да се организује овако насловљен скуп:

Иако европски човјек још од грчке антике разумијева себе као политичко биће, без обзира на све историјске маске тог саморазумијевања, савремено доба, упркос напретку које је донијело, донијело је и до скоро непозната извитоперења политичког самоодређења човјека. Један од најекстремнијих видова тог извитоперења је период тродеценијске спреге између власти и мафије у Италији, означен као „оловна времена“. У том периоду у нашој (пост)социјалистичкој јавности су се одомаћили поетичнији називи за оно што се догађало на соц-југословенском простору и у Црној Гори 1945–1990: „године које су појели скакавци“ (Борислав Пекић), „утопија зла“ (Добрица Ћосић), „вунена времена“ (Гојко Ђого). У времену у коме је једино литерарна имагинација могла именовати извитоперења политичког, вјеровали смо да се ради о нечему што нам се више никада не може догодити. Ипак, по ко зна који пут смо били у заблуди. Догодила су нам се управо наша аутентична „оловна времена“. Нисмо ни покушали да инвентивно именујемо период од деведесетих на овамо. Неименљивост је особина чудовишних феномена. Како год да назовемо потоњи тродеценијски социо-политички феномен власти која је настојала да изврши тотални партитократски „глајхшалтунг“ политике и економије, друштва и културе, когнитивни притисак да се објасне узроци и посљедице овог периода једнако је тежак и теоријски обавезујући колико и лична и колективна траума, колико и етика сјећања sine ira et studio.

Руковођени тим осјећањем, савјешћу и одговорношћу, одлучили смо се да организујемо научни скуп. Скуп има циљ да освијетли све аспекте једног периода новије црногорске историје који је обиљежен систематским и организованим покушајима прекрајања и фалсификовања историје, „репрограмирањем“ културе, унижавањем образовања и школства, разарањем правне и моралне свијести, медијским мраком, економском девастацијом земље, масовним кршењем људских права и слобода, нападима на правослану цркву и свештенство…

Скуп је замишљен као мултидисциплинаран, сходно главним темама које се тичу историјске, језичке, теолошке, философске, социолошке, психолошке, политиколошке, правне и економске димензије проблема.

ПРОГРАМ СКУПА ОЛОВНА ВРЕМЕНА