Радно вријеме: 9.00−21.00, радним данима; суботом: 9.00−15.00 h

Римски трг 50/1

Подгорица, Црна Гора.

Љетња школа 2020

Љетња школа 2020

ДРУГА ЉЕТЊА ШКОЛА СРПСКОГ ЈЕЗИКА ЗА СТРАНЦЕ

(2020. година)

Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори срдачно Вас позива да учествујете у Љетњој школи српског језика, која ће бити организована од 18.7. до 8. 8. 2020. године.

 

Први дио програма (од 18. до 25. јула) биће организован у Игалу,  на обали Јадранског мора, а потом настављен у континенталном дијелу  Црне Горе, у граду умјетника, Никшићу, од 25. 7. до 8. 8. 2020. године.

 

Школа је намијењена студентима српског/српскохрватског језика (европских и свјетских универзитета), као и српској дијаспори (особама старијим од 18 година). Настава, на првом мјесту, подразумијева учење српског језика (екавски и ијекавски изговор, говорне вјештине, писање, граматички и лексички систем) и биће организована у три нивоа (почетни, средњи и напредни). Предвиђена су и предавања универзитетских професора из области српске књижевности, филма, историје српског језика, фразеологије, историје Црне Горе, науке, религије… (у зависности од интересовања полазника).

 

Организатори су се и ове године потрудили да понуде квалитетан и разнолик садржај, тако да ће бити уприличене и многе ваннаставне активности — крстарење Боком которском, обилазак Жабљака и Црног језера, рафтинг Таром, одлазак у Плужине, Пивски манастир, на Пивско језеро, посјета манастира Острог, Подгорице и Цетиња, дводневни боравак на Вучју и обилазак културно-историјских знаменитости Црне Горе, пјесничке и филмских вечери, концерата и учење народних игара.

 

Полазници ће у Игалу бити смјештени у двокреветним и трокреветним собама у вили „Rada“. Собе су климатизовaне, имају сопствено купатило, ТВ, фрижидер, интернет. Исхрана (два оброка дневно, доручак и вечера) је омогућена у ресторану виле „Rada“. У Никшићу ће полазници бити смјештени у двокреветним собама хотела „Оногошт“, који се налази у центру града. Исхрана (доручак и ручак) је обезбијеђена у ресторану хотела.

 

Заинтересовани кандидати треба да попуне Пријавни формулар и да пошаљу кратко мотивационо писмо (до 1 000 карактера). Мотивационо писмо могу писати на српском, или енглеском, или руском језику. Тражене податке шаљу на мејл адресу [email protected] најкасније до 1. марта 2020. године. 

 

О томе да ли сте примљени организатори ће Вас обавијестити најкасније до 1. априла 2020. године. Број полазника је ограничен на 20. Сви учесници који положе завршни тест добијају дипломе Матице српске о успјешно похађаној Љетњој школи. 

 

Кандидати плаћају смјештај и исхрану. Укупан износ од 630 евра (за смјештај и исхрану) полазници школе уплаћају по доласку. Полазници сами сносе трошкове пута и здравственог осигурања. Остале трошкове (настава, наставни и ваннаставни материјал, организовање једне екскурзијe) сноси организатор, тј. Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори.