Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

Љетња школа 2022

Љетња школа 2022

ДРУГА ЉЕТЊА ШКОЛА СРПСКОГ ЈЕЗИКА ЗА СТРАНЦЕ

(2022. година)

Матица српска — Друштво чланова у Црној Гори[1] са сарадницима (Општина Никшић и НВО „Пријатељи Никшића“) срдачно вас позива да учествујете у Љетњој школи српског језика, која ће бити организована од 10. 7. до 31. 7. 2022. године у Никшићу.

Школа је намијењена студентима српског/српскохрватског језика (европских и свјетских универзитета), српској дијаспори и свим заинтересованим особама старијим од 18 година. Настава, на првом мјесту, подразумијева учење српског језика (екавски и ијекавски изговор, говорне вјештине, писање, граматички и лексички систем) и биће организована у три нивоа (почетни, средњи и напредни). Предвиђена су и предавања универзитетских професора из области српске књижевности, филма, историје Срба и српског језика, историје Црне Горе, умјетности, науке, религије… Организатори су се и ове године потрудили да понуде квалитетан и разнолик садржај, тако да ће бити уприличене и многе ваннаставне активности — боравак на Црногорском приморју (викенд у Херцег Новом), обилазак Жабљака и Црног језера, посјета манастира Острог, одлазак на Вучје и Крупац и обилазак културноисторијских знаменитости Црне Горе, пјесничке и филмске вечери, фестивали, концерти и учење народних игара…

Полазници ће у Никшићу бити смјештени у двокреветним и трокреветним собама у хотелу Оногошт[2] (уз могућу доплату за једнокреветну собу). Собе су климатизоване, имају сопствено купатило, ТВ, фрижидер, интернет. Исхрана (два оброка дневно) је обезбијеђена у ресторану хотела.

Заинтересовани кандидати треба да попуне пријавни формулар (који могу преузети на линку https://maticasrpskacg.org/skola/  или онлајн попунити на истом линку) и да пошаљу кратко мотивационо писмо (до 1000 карактера). Мотивационо писмо могу писати на српском, енглеском, или руском језику. Тражене податке шаљу на мејл адресу [email protected] најкасније до 30. априла 2022. године. О томе да ли сте примљени организатори ће Вас обавијестити одмах након аплицирања, а најкасније до 15. маја 2022. године. Број полазника је ограничен на 30. Сви учесници који положе завршни тест добијају дипломе Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори о успјешно похађаној Љетњој школи.

Пуна цијена смјештаја, исхране, школарине и ваннаставног програма износи 658 евра по особи, од чега полазници плаћају 300 евра по особи, а остатак трошкова ће сносити организатор (Матица српска — Друштво чланова у Црној Гори) са сарадницима (Општина Никшић и НВО „Пријатељи Никшића“) и спонзорима. Полазници сами сносе трошкове пута[3] и здравственог осигурања.

За све додатне информације о нашој љетњој школи можете нам се обратити на електронску адресу [email protected].

Добро дошли!

 

[1] Матица српска — Друштво чланова у Црној Гори је непрофитно научно и стручно невладино удружење основано у Подгорици 2010. године у циљу његовања духовног и културног живота, развијања и промовисања књижевности, умјетности и науке.

Друштво обавља научноистраживачку, издавачку и архивску јелатност и друге дјелатности у области културе; доприноси изграђивању и координисању научноистраживачког рада, посебно у области друштвених и хуманистичких наука; унапређује научну периодику и остварује вишедисциплинарне пројекту области друштвених и природних наука, књижевности и језика, као и умјетности (ликовне, музичке, позоришне, филмске), а такође подстиче и развија сарадњу са институцијама у земљи и иностранству. Веб-сајт: https://maticasrpskacg.org/

[2] http://www.hotelonogost.com/.

[3] Усљед проглашене пандемије COVID 19 молимо кандидате да се благовремено информишу о условима преласка граница и важећим мјерама заштите од вируса на сајту https://www.covidodgovor.me/me/putovanja.