Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ПРОМОЦИЈА ПОЗИТИВНИХ ВРИЈЕДНОСТИ У РУСКОМ ФИЛМУ

У Књижари Матице српске  7. јуна 2014.,  проф. др Вида Тарановски Џонсон одржала је предавање “Руски национални идентитет на филму: историја, мит, православље”.

Вида Тарановски Џонсон говорила је о новим тендецијама у руском филму након распада СССР-а. Према њеним ријечима, руски филмски ствараоци одлучили су да по угледу на холивудску продукцију кроз своје филмове промовишу позитивне вриједности као што патриотизам, вјера, национално јединство…

“У том погледу посебно бих истакла прослављеног режисера Никиту Сергејевича Михалкова, предсједника Руског друштва кинематографа, који је на вријеме уочио да је неопходно да руска кинематографија промовише национално јединство, православље, патриотизам. Након распада СССР-а национални понос је био уништен, и то се одражавало у кинематографији – доминантне су биле теме безнађа и уништеног друштва. Михалков је успио да преокрене негативан тренд што се одразило и на колективну свијест народа”, казала је Тарановски Џонсон.

Током предавања приказани су инсерти из филмова: “Хорда”, Андреј Прошкин, “Андреј Рубљов”, Андреј Тарковски, “1612”, Владимир Хотиненко
“Острво”, Павел Лунгин.

Анализирајући поменуте филмове, Вида Џонсон је указала на ефекте која су ова филмска остварења имала на публику у Русији. Тако је, истакла је, након филма “Острво” у Русији значајно порасло интересовање за православну духовност.

Вида Тарановски Џонсон је редовни професор и шеф Катедре руског језика на Универзитету „Tafts“ у Бостону, гдје предаје руски језик и руски филм и културу.

Дипломирала је на Харварду („Radcliffe“, женски колеџ у Харварду), руску књижевност и историју, и даље магистрирала и докторирала славистику (руски и српски језик и књижевност) одбранивши дисертацију о Иву Андрићу.

Аутор је са Грејемом Петријем књиге The Films of Andrei Tarkovsky: a Visual Fugue“, чији је наслов у српском преводу професорке Радојке Вукчевић, “Филмови Андреја Тарковског: визуелна фуга. Аутор је чланака и рецензија о руском ( и у последње вријеме српском и хрватском) филму. Такође је уредник за филм часописа „Russian Review“ – једног од три најзначајнија часописа за славистику у Америци.