Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ПЈЕСНИК ОСОБЕНЕ ДУХОВНЕ АУРЕ (ВИДЕО)

У Књижари Матице српске у уторак је промовисана књига My painter аутора Игора Ремса, пјесника и сликара из Бара.

Говорећи о овом пјеснику књижевник Тодор Живаљевић Велички је истакао да је пјеснички глас Игора Ремса све чујнији и значајнији, те да се умногоме квалитативно издваја из разноврсног мотивско-тонског сазвучја, али и из исто тако разноврсног садржинског репертоара пјесништва не само у Црној Гори, него и много шире.

“У најновијој поетској збирци, у општој духовној аури која држи његов поетски доживљај стварности, препознајемо густо насељен и тешко одгонетљив албум симболичких слика медитеранског, али и неког другог, чини се паралелног, митолошког и незамисливо оностраног свијета. У скривеном и непрозирном предмету ових пјесама, што је главни разлог њихове значењске загонетности и неодређености, крије се биће пјесниково које живи на валу ониричког, на фрагментима сна који ту и тамо бљесне јаче но што иједна јава бљеснути може. Све се, дакле, као у сну, мрси и расплиће сложеним спектром емоција…

Ремсов пјеснички глас прожет је необећавајућом, готово језивом мистичном атмосфером, примјетио је он. Чак и у пјесмама обећавајуће ведрине љубави, прикључује се, чини се, безнадној атмосфери дантеовске визије пакла, казао је Живаљевић.

“И, заиста, као да смо на вратима Апокалипсе, слутимо како су мртваци устали и пјевају на улицама, као поенту пјесме “Casstillo de Santa Barbara”. По свему судећи, постојани стилско-естетски и емоционално-пјеснички замах доноси овом ствараоцу, име ако не најсамосвојније, оно, у сваком случају, ријетке и занимљиве ауторске појаве не само на простору Црне Горе, већ и много, много, шире”, на крају је казао Тодор Живаљевић Велички.

Глас подршке Ремсу и његовом карактеристичном лирском рукопису дао је и Небојша Стругар у име Срског просветног друштва из Бара, издавача збирке “My painter”.