Радно вријеме: 9.00−21.00, радним данима; суботом: 9.00−15.00 h

Римски трг 50/1

Подгорица, Црна Гора.

ВИ ИДИТЕ, А ЈА НЕЋУ / видео /

„Шест стотина Видовдана, Боже,
Косово се умирит не може.
Све су битке завршене давно,
само битка за Косово равно
шест вјекова непрекидно траје
и трајаће докле гавран граје.
И данас се, кукавице моја,
не зна исход Косовскога боја.“

Овим стиховима преминулог пјесника Момира Војводића, отац Предраг Шћепановић, парох подгорички, благословио је хуманитарно вече у Књижари Матице српске –Друштва чланова у Црној Гори, гдје је, у организацији Матице и портала ИН4С, приказан филм „Ви идите, ја нећу“, по режији хаџи Александра Ђуровића, а по књизи „Љетопис новог косовског распећа“ митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Отац Предраг Шћепановић је, благословивши скуп и у име митрополита црногорско-приморског Амфилохија, истакао да битка на Косову траје и трајаће.

„Кнез Лазар је на том светом мјесту потписао завјет читавог српског народа (…) Сви велики писци писали су о Косову и Метохији, сви они мањи завлачили су се у пегаз жутог лишћа, како каже владика Николај“, казао је отац Предраг.

Свештеник је нагласио да је филм „Ви идите, ја нећу“ доказ да Србија и даље рађа Обилиће, поменувши Милоша Обилића Ћирковића, као и јунаке као што су мајор Милан Тепић. Како је казао, оно што је митрополит Амфилофије записао о Косову, опипавши његове живе ране, као апостол Тома кад је васкрслог Господа дотакао, јесте нешто што је вриједност оне „друге Црне Горе“, оне којој припадају они коју су вечерас били на окупу у Књижари Матице.

„То је она друга, световасилијевска Црна Гора која не заборавља ни Обилића пољану, ни своју Метохију јер је до 1945. Метохија припадала Црној Гори и гробови црногорских ратника, устаника су тамо“, казао је отац Предраг.

Прије пројекције публици у Књижари Матице обратио се и Гојко Раичевић, уредник портала ИН4С.

„Документарни филм ‘Ви идите, ја нећу’ заснован је на књизи ‘Љетопис новог косовског распећа’ митрополита црногорско-приморског Амфилохија, која нам открива неиспричану истину о косовско-метохијском страдању српског народа, његовог вјерског и културног наслеђа кроз цијелу историју, а посебно 1998. и 1999. године, са освртом на породичну драму несталог Милоша Ћирковића из Белог Поља код Пећи“, казао је Гојко Раичевић, обративши се испред портала ИН4С и Матице српске.

Он је у име организације „Стуб Краља Стефана“ обавијестио присутне о подацима са инструкцијама за уплату добровољних прилога на жиро-рачун (Динарски рачун: 355000320050629262, Војвођанска банка; Девизни рачун: IBAN/RS 353555000320050629747, SWIFT VBUBRS22 EUR) и подсјетио да су иницијатори ове акције најавили да ће сва средства бити упућена дјеци гњиланског краја.

Филм је приказан је у склопу хуманитарне акције организација „Стуб Краља Стефана“ из Новог Сада. Тако је, с почетком у 19.00 часова, филм приказан у више од 30 градова у Србији и региону. Циљ ове активности, како је казала предсједница „Стуба краља Стефана“ Нина Стојановић, јесте да се додатно пробуди српска јавност и подигне свијест о значају Косова и Метохије. Поред Подгорице, хуманитарна пројекција филма одржана је и у Парохијском дому у Сутомору, као и у Никшићу.