Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ПРЕДАВАЊЕ ЗОРАНА МИЛИВОЈЕВИЋА

Доктор медицине, психотерапеут и писац Зоран Миливојевић одржао предавање под називом ,,Човјек између љубави и заљубљености”.

У препуној сали Књижаре Матице српске, 28. септембра с почетком у 17.00 часова, Миливојевић је говорио о заљубљености, љубави, очекивањима, рутини и ,,смрти” Запада.

Заљубљеност није прва фаза љубави него је, уствари, прва фаза разочарања, сматра Миливојевић, јер је у питању несвјесни механизам пројекције гдје једна особа не види другу онакву каква заиста јесте, већ какву жели да је види.

„Заљубљеност немају сви људи, не појављује се у свим епохама и на свим континентима. Основа заљубљивања је психолошки механизам који се зове идеализација… Концепт заљубљености се проширио од 19. вијека наовамо због тога што су људи почели да стварају идеју о љубави, али су почели да је повезују са срећом у животу: ʼАко ви нађете велику праву љубав, бићете срећни до краја животаʼ, истакао је Миливојевић.

Показало се, додао је, да су бракови били стабилнији гдје су родитељи бирали партнера. Тамо су породице веће и рађа се дупло више дјеце. По том систему данас функционише више од пола планете Земље.

„Кад гледате Запад, видите нестабилност у породицама, браковима, разводима, што мање дјеце, што касније и зато сам се нашалио да ћемо због заљубљивања да пропаднемо као цивилизацијаˮ – рекао је Миливојевић. Проблем је, сматра, ,,што смо ми на Западу, на неки начин, колективно испрограмирани.”