Радно вријеме: 9.00−21.00, радним данима; суботом: 9.00−15.00 h

Римски трг 50/1

Подгорица, Црна Гора.

ЊЕГОШЕВ ПЛАМЕН БОЖЕСТВЕНИ – ТРИБИНА У НИКШИЋУ

У Никшићу је, у петак 3. новембра 2017, у Духовном центру Преподобног Исаије од Оногошта, одржана трибина Његошев „пламен божествени“, коју су у оквиру Дана Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, организовали Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори и Духовни центар.

На трибини су говорили: др Душан Крцуновић на тему „Све Његошеве тираномахије“, мр Милица Вучковић на тему „Вјечна зубља вјечне помрчине“ и др Драго Перовић на тему „Чулност и политичко код Његоша“.

Подсјећања ради, на Скупштини Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, одржаној у марту ове године, усвојен је предлог да Дан Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори буде 13. новембар, дан рођења Петра II Петровића Његоша, првог члана Матице српске са простора данашње Црне Горе.

У циљу обиљежавања тог датума, али и прославе 170 година од побједе Вукове реформе, планирано је да у периоду од 12. октобра до 16. новембра 2017. године, буде уприличено више научних и културно-умјетничких програма, превасходно посвећених Вуку Караџићу, Петру II Петровићу Његошу, Бранку Радичевићу и Ђуру Даничићу, који су својим дјелима 1847. годину утемељили као једну од најважнијих у нашем научном, културном и националном бићу.

Највећи дио овог веома садржајног и квалитетног програма одвија се у Књижари Матице српске у Подгорици. Захваљујући организатору неки сегменти, у измијењеном и обогаћеном облику, биће представљени и публици у Никшићу, која је, већ, имала прилику да одслуша предавања у оквиру поменуте трибине Његошев „Пламен божествени“.

У понедјељак, 6. новембар, у 13 часова, у свечаној сали Филолошког факултета у Никшићу, биће одржано предавање “Поглед на 1847. годину из другачијег угла” проф. др Александра Милановића са Филолошког факултета у Београду.