Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

Maрко Рогошић

композитор и музиколог – Подгорица

Марко Рогошић рођен је 6. априла 1941. године у Подгорици. Завршио Музичку академију у Београду 1967. године. Студирао филозофију и историју умјетности. Радио као професор гимназије (1967–1970), директор музичке школе (1970–1973), професор на Педагошкој академији (1973–1990), професор на Учитељском факултету у Београду (1990). Специјализације: Енглеска, Француска, СССР. Служи се енглеским, француским и италијанским језиком.

Награде: Награда Универзитетског одбора за композицију „Приморски акварел“, 1966. године. Друга награда Удружења композитора Црне Горе за клавирску „Сонату“, 1987. Прва награда Удружења композитора Црне Горе за „Ноктурно“, 1994. Годишња награда УКЦГ за 1996. годину. Проглашен је за музичара године 2002. у Кембриџу (Енглеска), са још неколико познатих свјетских музичара: Зубин Мехта, Софија Габајдулина, Алфред Шнитке, Јојо Ма и др. Уврштен је у свјетску Музичку енциклопедију.

Чланство: Савез композитора Србије и Црне Горе, Међународна асоцијација композитора.  Оснивач је и први директор Института за музикологију и етномузикологију Црне Горе. Предсједник је Удружења композитора Црне Горе.

Књиге: „Музичко васпитање“, приручник за студенте, „Антологија солистичке и камерне музике црногорских композитора“, Монографија УКЦГ „Двадесет пет година“. У периодици објавио око 100 студија, расправа, критика и чланака. Уредник је едиције „Орфеј“ у којој је објављено око двадесет књига из области музикологије и етномузикологије, као и 70 партитура црногорских композитора. Главни је и одговорни уредник првог црногорског музичког часописа „Музички гласник Црне Горе“.

Композиције: „Црногорска свита“ за симфонијски оркестар, „Соната за клавир“ снимљена у Лондону. „Сонатна фантазија за виолину и клавир“, „Приморски акварели“, „Игра“ за камерни оркестар, балет „Владимир и Косара“, „Симфонија“, „Дијалози“ премијерно изведено у Атини, „Ноктурно“ премијерно изведен у Бразилу. Више композиција му изводе познати солисти и ансамбли у свијету.