Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ УХВАЋЕНИ У ВРШЕЊУ СВОЈИХ ПРАВА

  1. децембар 2017. / Извор: ДАН

Нова књига доц. др Владимира Лепосавића „Ухваћени у вршењу својих права”, промовисана је пред подгоричком публиком у књижари Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори. Иначе, Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори је и издавач овог ДЈела, о коме су на промоцији, поред аутора, говорили и доц. др Драго Перовић и др Филип Ивановић.

  • Ми Срби смо буквално, као народ, и то Лепосавић наводи у овој књизи, ухваћени у вршењу својих међународних, правно загарантованих људских права и дебело кажњени за то своје покушавање да и нама, као људима, припадају сва права која припадају по међународном праву. Сада су у центру пажње припадници српског народа који су на балканским интересним просторима ухваћени у вршењу својих права. Ово је слободна научна студија ослобођена круте правне методологије и терминологије – појаснио је др Перовић. Он је додао да је аутор то учинио ради својствене животности саме књиге.
  • Kњига је посвећена положају српског народа у постјугословенским државицама из двије перспективе – опште, са ослонцем на генеалогију и садашње стање међународног права и друге, посебне, у којој се критикује стање које траје већ педесетак година, а њега одликује парадокс да међународно право, упркос свом универзалистичком захтјеву заобилази српски народ и примјењује се само на његове обавезе, не и на права – казао је, између осталог, др Перовић.

Др Филип Ивановић истиче да аутор наводи да „српско становиште мора бити универзално, или у супротном неће бити становиште уопште”.

  • Сматрам да је то оно што нама данас у овом савременом периоду и животу фали. Ми свакодневно слушамо разноразне своје проблеме, како смо угрожени, дискриминисани, како нам се ускраћују права… Чини ми се да је ово једна од ријетких књига и доприноса расвјетљавању и разрјешењу српског питања у Црној Гори, која се бави не само конкретним проблемима Срба у Црној Гори, већ им даје један општи теоријски, историјско-филозофски тон. Све оно што Срби данас траже, то је нешто што је, како видимо из књиге др Лепосавића, дефинисано већ хиљадама година. Због тога је битно да се јасно каже да позитивно рјешење српског питања у Црној Гори није никаква ни револуција, ни буна, него је то само тражење онога што нам припада – сматра др Ивановић. Он додаје да је др Лепосавић на један пријемчив, али научно оправдан начин, из општег извео посебно и доказао како општи принципи треба да се примјењују на посебне случајеве.
  • Стално нам се потура прича о лојалности држави, односно, ако тражите права за своју ђецу, ви сте нелојални. Дакле, лојалност не може да се захтијева, она се заслужује. Ова књига, провокативног наслова, један је јако велики допринос ка томе да се схвати да се вршење својих права не сматра неђелом – закључио је др Филип Ивановић.

Аутор, др Лепосавић, казао је да процес расрбљавања у Црној Гори траје од комунизма, као и да је за Србе национално питање, уствари грађанско.

  • Ова књига је плод једног дугогодишњег рада. Моја водиља, када сам се уопште бавио питањем мањина, са становишта неког ко то питање, на жалост, добро осјећа од 2006. године, јесте да нађем неки модел, да пронађем неко универзално, јасно значење међународних стандарда које одговара не само мом народу. Дакле, неко рјешење које држи воду, и у политичком и практичном, али и најхуманијем смислу – наводи, између осталог, др Лепосавић, који је аутор и више него актуелне књиге у свјетлу недавних дешавања код нас и у свијету, а која носи назив „Сецесија пред вратима међународног права”.

Након његовог излагања публика је аутору постављала питања и водила више него занимљив разговор. Модератор вечери био је доц. др Владимир Божовић.