Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ПРЕДСТАВЉЕН РАД МАТИЦЕ СРПСКЕ У БАРУ (видео)

  1. април 2018.

У организацији Српског културног друштва „Слово љубве“ из Бара представљен рад и издавачка дјелатност Матице српске − Друштва чланова у Црној Гори.

О раду Матице су говорили проф. др Јелица Стојановић (предсједник), доц. др Драго Перовић и мр Милорад Дурутовић (чланови Извршног одбора).

У програму су учествовали аутори чија издања је објавила Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори − протојереј Слободан Бобан Јокић, пјесник Радинко Kрулановић, те сатиричар Јанко Јелић, овогодишњи добитник награде „Радоје Домановић“ за најбољу књигу сатире на српском језику. У име организатора „Слово љубве“ публику је поздравио о. Јован Пламенац, а у музичком дијелу програма наступила је пијанисткиња Душанка Јарамаз.

На самом почетку програма мр Милорад Дуртовић је подсјетио да је сарадња Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори и „СКД Слово љубве“ успостављена раније у циљу бољег интегрисања српског културног, научног и духовног простора у Црној Гори, након чега је подсјетио да је Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори основана  „као непрофитно, научно и стручно невладино удружење17. јула 2010. године у Подгорици, у циљу његовања духовног и културног живота српског  народа, развијања и промовисања књижевности, умјетности и науке. Одлуку о оснивању Друштва подржао је Управни одбор Матице српске из Новог Сада“.

  • Друштво броји преко стотину чланова − истакнутих стваралаца, научника и универзитетских професора из Црне Горе, региона, али и читавог свијета. Наш рад усклађен је са радом наших научних ођељења за српски језик и књижевност, историјске, природне и друштвене науке, као и одјељења за умјетност. До сада смо реализовали преко хиљаду пројеката из области културе и науке, од којих су многи сврстани у ред пројеката од прворазредног националног и културног значаја, казао је мр Милорад Дурутовић.

Проф. др Јелица Стојановић истакла је издавачку, као једну  од најзначајнијих дјелатности Матице српске, потом и организовање књижевно-научних трибина, те међународних скупова. Професорка је подсјетила на организовање два велика међународна скупа посвећена статусу српског језика и књижевности на простору данашње Црне Горе, затим је представила фототипско издање „Иловичке крмчије“, те најавила да ће ускоро у штампу и фототипско издање „Горичког зборника“. Знатан дио активности су, како је казала, посветили и студентима Студијског програма за српски језик и књижевност у Никшићу.

  • И сами знате какав је статус српског језика и Студијског програма за српски језик и књижевност у Црној Гори, и колико је данас тешко онима који завршавају овај одсјек. Зато се трудимо да им будемо пријатељи кроз разне видове подршке (стипендије, семинара, организовање стручних посјета, ексурзија). Знамо да студенти који имају просјек десет не могу да дођу до посла, а истовремено они који заврше Одсјек за црногорски језик са много мањим просјеком, добијају посао, казала је проф. др Јелица Стојановић.

Говорећи о мотивима за оснивање Матице српске – Друштво у Црној Гори доц. др Драго Перовић истакао је како је оно основано из „историјске нужности и бриге за основно људско достојанство и идентитет народа којем припадају“.

  • Покушали смо да са овом НВО урадимо што више, колико су нам снаге умне и материјалне, да бисмо на неки начин очували, ако не даље развили, макар сачували неки основни коријен из кога ће у неком будућем времену поново наш народ овдје успјети да разумије шта му је задатак и идентитет, казао је доц. др Перовић. Он је за ову годину, између осталог, најавио и организацију великог историјског научног скупа о 1918. години, те представио издања „С Пацифика на Скадарски блато“, аутора Чедомира Павића и књигу Владимира Лепосавића „Ухваћени у вршењу својих права“.