Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

„ЗЛАТНИ ЧОВЈЕК“ У БИЈЕЛОМ ПОЉУ

25. април 2018. године

У организацији ЈУ Ратковићеве вечери поезије, бјелопољској публици представљена књига Златни човјек: приче испред сеоске продавнице, аутора Јанка Јелића. Промоција је одржана у башти „Куће Риста Ратковића“, а о Јелићевој књизи су говорили Милорад Дурутовић и Маја Симовић, док је одломке из књиге читао Радоман Чечовић. Програм је водио Рафет Мулић.

Аутор књиге појаснио је како је писао о човјеку који још увијек живи са традицијом и обичајима, али се суочава са новим таласима савременог доба, модерним и другачијим.

  • Покушао сам овим дјелом да прикажем (не)сналажење традиционалног човјека у новом амбијенту, времену и трендовима. Са свим тим он се бори комиком, фантазијом коју сам производи, а, чини ми се, да сам, заправо, и ја помало јунак ових прича и догађаја, а то је оно што ме је и мотивисало да напишем ову књигу, рекао је Јелић.

Како је истакао Милорад Дурутовић, збирка прича Јанка Јелића у тематском смислу развија се готово симултано на два нивоа. „С једне стране књига реферише на политичке и друштвене мане нашег времена и простора, те је ваља третирати као политичку сатиру par excellence, док, с друге стране,  функционише и на једном универзалном нивоу као прича о (саврменом) Дон Кихоту“.

Маја Симовић је говорећи о Јелићевој књизи закључила да она указује на бројне моралне изобличености и деформисане друштвене појаве и то кроз комично преувеличавање, карикатуралност ликова, иронију, пародију или карневализацију.

  • У књизи се сусрећемо са политички инструментализованим сељацима, ликовима који су потекли из наше стварности. На један сатиричан начин Јелић уз примјесе пародирања негативних промјена новог, урбаног, потрошачког и партијског времена показује однос према тим недостајућим врлинама данашњице.