Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ПРОМОЦИЈА ИК „АГАПЕ“ У КЊИЖАРИ МАТИЦЕ СРПСКЕ (видео)

У организацији Духовног центра Преподобног Исаије од Оногошта, Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, Слово љубве из Бара, у Књижари Матице српске у Подгорици је, у оквиру „Дана Светог Василија Острошког“, у петак 11. маја 2018, одржана трибина „Свједочење истине“ − промоција књига ИК „Агапе“.

 

У име организатора обратила се проф. др Јелица Стојановић, предсједник Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, истичући да је посебна част бити домаћин изузетним  људима, великим прегаоцима и подвижницима, који су показатељ колико, с Божијом помоћу, човјек може да дарује човјеку, народу, човјечанству, какву духовну снагу може да пројави и колико плодова да донесе:

  • Александра Нинковић Ташић – проглашена је за личност године 2016, а својим животом и радом свједочи да је Личност (са великим Л). Великим трудом и знањем спојеним са љубављу, а знање спојено са љубављу покрће ријечи право из срца, успјела је да нам својим књигама, својим ријечју која се рађа из дубине истине, ријечју која тече и коју проноси, на најдивнији начин подари сусрет са стубовима српске и свјетске науке, са чуварима и браниоцима свог рода и дома: Пупином, Теслом и Миланковићем. Радост и снага са којим свједочи о овим великанима, увијек нас изнова обрадују, испуне и оснаже.
  • Александар Гајшек је својом емисијом Агапе, на трпези љубави, јер „агапе“ и значи „трпеза љубави“, окупио и угостио оне који имају шта да кажу, и умију, а Гајшек их је својом сусретљивошћу, својом проницљивошћу и изузетним образовањем, својом љубављу, подстакао на ријеч, подарио нам приче и свједочења из којих су проустакле четири књиге, које су постале антологија знања, духовности, пријатељства… Како је рекао Матија Бећковић: „Сваком гледаоцу емисије Агапе може се додијелити диплома“, а нашем Александру дугујемо дубоку захвалност (за дипломе/сабире знања које смо добили дружећи се са њим и његовим гостима).
  • Арно Гујон, човјекољубац (није случајно што нам се за ово троје људи сама собом намеће ријеч „љубав“), оснивач организације „Солидарност за Косово“ (српски Француз, или француски Србин), из ова два народа сабрао је најљепше дарове у свом бићу. Он је примјер (риједак примјер, али велики примјер) колико може да учини један човјек, када га воде несебичност, племенитост, жеђ за истином (у сусрету са светињом Косова и Метохије). Он је српском роду несагледива, најљепша награда, а сам је добитник великог броја награда: Специјалне златне плакете за најплеменитији подвиг године (Новости, 2015), Златне медаље за иузетне заслуге у области хуманитарног рада, Ордена Светог Саве Првог реда.

Издаваштво ИK „Агапе” представио је Александар Гајшек аутор серијала „Агапе”.

  • Издавачка кућа „Агапе” основана је прије пет година. Антологијски избор за наша издања намеће се сам од себе, када имате разговоре са људима попут патријарха Павла, Емира Kустурица, или изузетно емотиван разговор са Јеленом Генчић. Ту се, просто, десила магија великих духова. У трећем дијелу „Агапе” антологија сакупили смо приче од Гилгамеша до Kафке и трудили смо се да видимо зашто су та дјела остала за вјечност. Четврти дио „Агапе” је одштампан искључиво захваљујући академику Владети Јеротићу који је уједно и најзаслужнији човјек серијала „Агапе” – појаснио је, између осталог, Александар Гајшек.

Познати хуманитарац Арно Гујон представио је своју књигу „Сви моји путеви воде ка Србији”.

  • Драго ми је што сам у Црној Гори, у Српској Спарти. Драго ми је што ме је живот дове овдје. Мој отац и мој дјед сносе дио одговорности за мој животни пут јер су ми тако много причали о Србији. Медији на западу су били пристрасни и приказивана је црно-бијела слика у којој су Срби били лоши момци. На дешавања на Kосову гледали смо из сасвим другог угла. Ми смо и организовали хуманитарну организацију како би нашу тугу и бијес претворили у нешто друго, у акцију, у помоћ − казао је, између осталог, он. Гујон је додао да се труди да у Француској објасни какав је уствари живот Срба на Kосову и Метохији.
  • Ми не пружамо само помоћ већ и моралну подршку. Свака наша ријеч њима много значи. Ако ја нијесам успио да промијеним њихове животе, они су промијенили мој. И на тома им хвала. А, ова књига говори баш о томе, како сам временом постао ваш, а ви дио мене − закључио је Гујон.

Александра Нинковић Ташић говорила је о издањима која се тичу Михаила Пупина, Николе Тесле и Милутина Миланковића.

  • Не могу да вам опишем колико су величанствени Пупинови патенти. Kада их добро погледате, па калемови вам се чине као само један мали бисер у дугачкој ниски. Он је прикривен. Прикривен је Милутин Миланковић. Пупин и Тесла су ван разума и докумената посвађани и због тога су у једној књизи и због тога се њихове аутобиографије ослањају једна на другу.

Скуп је пјесмом уљепшала Бранка Зечевић.

Истог дана рад ИК „АГАПЕ“ представљен је и у Бару.