Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

МАТИЦА СРПСКА У БУДВИ (ВИДЕО)

У организацији Црквене општине Будва – Стари град представљена издавачка дјелатност и рад Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори. Вече је одржано у понедјељак, 28. маја 2018. године, с почетком у 20.00 часова, на платоу испред Храма Свете Тројице.

Публику и госте у име домаћина поздравила је књижевница Радмила Кнежевић, након чега је наступила етно група „Вез“ из Београда.

О раду Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори говорили су проф. др Јелица Стојановић, предсједник Друштва, доц. др Драго Перовић и мр Милорад Дурутовић – чланови Извршног одбора, након чега су представљени аутори (протојереј Слободан Бобан Јокић, Радосав Бато Ђурковић и Радинко Крулановић), чије књиге је Друштво штампало претходне године.

Проф. др Јелица Стојановић указала је на значај организовања два међународна научна скупа посвећена изучавању српског језичког и књижевног насљеђа у данашњој Црној Гори, те о сарадњи са Студијским програмом за српски језик и јужнословенске књижевности Филолошког факултета у Никшићу, док је доц. др Драго Перовић детаљније говорио о издавачкој дјелатности, посебно о књигама С Пацифика на Скадарско блато, аутора Чедомира Павића, односно, о правној студији Ухваћени у вршењу својих права, аутора доц. др Владимира Лепосавића.

Милорад Дуртовић је представи књиге Црквени живот у Црној Гори у 18. и 19. вијеку протојереја Јокића, роман Путници Радосава Ђурковића и збирку поезије Ријечи које не дајем олако Радинка Крулановића, након чега су ови аутори читали одломке из својих књига.

О значају Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, у име организатора, говорио је протојереј Борис Радовић, парох Прве будванске парохије и старјешина Храма Свете Тројице у Старом граду у Будви.

Ноћ у Хиландару

Geplaatst door Ратка Радовић op maandag 28 mei 2018