Радно вријеме: 9.00−21.00, радним данима; суботом: 9.00−15.00 h

Римски трг 50/1

Подгорица, Црна Гора.

ПРЕДРАГ ЧИЧОВАЧКИ: „АНАЛИЗА ЧУЂЕЊА“

У издању Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори изашла је из штампе књига Предрага Чичовачког „Анализа чуђења: Увод у филозофију Николаја Хартмана“. Књигу је изворно објавио Bloomsbury Publishing, New York – London, 2014, а сада се појављује и на српском језику.

Прва, врло афирмативна критичка рефлексија о овој „малој и елегантној књизи о философији Николаја Хартмана“, појављује се у познатој публикацији „Notr Dame Philosophical Reviеws“ у оквиру приказа који је направио Себастијан Луфт.

Николај Хартман (1882–1950). У периоду између 1925. и 1950, сматран је једним од водећих њемачких филозофа. Његова дјела – бројна, систематична, која показују његово енциклопедијско знање и обухватају широку разноврсност предмета, од онтологије и епистемологије до етике и естетике – убрзо су се појављивала у другом, трећем и чак четвртом издању. Његова „Етика“,од преко 800 страна, била је преведена на енглески пет година послије њеног изласка, али се онда стало и то је била једина већа његова књига преведена на овај језик. У другој половини двадесетог вијека и почетком двадесет првог, Хартман је занемарени филозоф. Он је заборављени див.

Аутор књиге „Анализа чуђења: Увод у филозофију Николаја Хартмана“, Предраг Чичовачки рођен је 1960. године у Београду гдје је завршио основне студије философије. Школовање је наставио 1986. године у САД, уписавши постдипломске студије на Универзитету Рочестер. Од 1991. године предаје на колеџу „Часног Крста“ (The College of the Holy Cross) у Масачусетсу. Гостујући је професор у Њемачкој, Француској, Луксембургу, Србији и Русији, а уредник је и часописа „Diotima“. Аутор је дванаест запажених књига које су објављене на енглеском језику у познатим издавачким кућама. Неколико књига је посебно приређено и преведено на српски језик.

Књигу „Анализа чуђења“ прево је с енглеског Мирослав Ивановић; уредник издања је доц. др Душан Крцуновић; лектор Мира Чановић; дизајн Никола Кадовић.