Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

НЕБЕСКЕ ХЕРОИНЕ СВЕТА ( НИКШИЋ/ПОДГОРИЦА)

19. септембар 2018.

У организацији Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, у Друштву црногорско-руског пријатељства Св. Ђорђе, представљена књига „Небеске хероине света“, аутора Радмиле Тонковић.О књизи су говорили проф. др Јелица Стојановић, доц. др Драго Перовић, Биљана Живковић, а програм је водила Марија Јелић.

Проф. др Јелица Стојановић пожељела је добродошлицу Радмили Тонковић у град Светог Василија, подсјетивши да на празник Мале Госпојине у манастир Косијерево долази још један заштитник Свети Арсеније Сремац.„Уз њихову небеску помоћ и заштиту, будемо и у овим данима.“, поручила је професорица Стојановић. Она је говорила дјелатности Радмиле Тонковић, наглашавајући да успјехе које је Тонковић постигла, могу да нижу само велики трудбеници и подвижници.„Немогућу је набројати све награде, признања, једна и јединствена дама за коју у свим елементима биографије најчешће стоји епитет прва, једина, зачетник. Она је награђена највећим одликовањима и признањима“, рекла је професорица Стојановић у уводној ријечи на промоције књиге „Небеске хероине света“.

Професор др Драго Перовић говорирећи о књизи рекао је да је просто немогуће представити нешто што је непрестављиво.„Као што нас обичне земаљске људе, често хвата вртоглавица од висине, тако нам пријети чини ми се и вртиглавица од ове књиге, јер је свака њена страница полијетање из царства могућег и слијетање у бесконачност немогућег. Заправо, овдје се у причи сваке од ових небеских анђела ради о непрекидним десантима на немогуће. Десантима, који су скоро увијек били успјешни“, рекао је Перовић и истакао:„Углови теме, личности, перспективе, хоризонти ове књиге су безбројни. Иако је свака личност, сваки лик из ове књиге један асернал могућности, а у књизи је описано преко двије хиљаде ликова, што значи да имамо двије хиљаде арсенала могућности“.

Перовић је рекао да ова књига је 540 страница „сањаних висина и незамисливих брзина“. То је историја женске храбрости и љубави, које су сједињене у хиљадама сати летења, скокова у свом кретању од мита до космоса.„Овдје се ради о животним причама небеских хероина које су исписане са сестринском топлином ријечи ауторке са истинским разумијевањем“, истакао је професор Перовић и нагласио да је ову књигу могао да напише неко ко је све то морао да преживи у свом пребогатом животном искуству.

Професор Перовић се осврнуо и на философију, посебно на Канта и његов однос према човјеку и космосу, а чији мото стоји у уводном дијелу књиге „Звездано небо нада мном и морални закон у мени“.
Перовић је нагласио да није очекивао да се тај мото нађе баш у овој књизи, али када је прочитао књигу, схватио је да је то истински мото ове књиге.У књизи можемо да доведемо везу између историје ваздухопловстав и Кантово дивљење небеским плаветнилом.„У свом свакодневном постојању прво се сусрећено са тим звезданим небом над нама, а да онај Кантов морални закон у нама откривамо тек онда када наш властити ум овлада над нама самима“.

Биљана Живковић на почетку свог излагања рекла је да јој се велика част сваки пут када дође у „Српску Спарту“. „Радмила Тонковић је заиста једна историјска громада која ради за истину, која се веома жртвује за прошлост, ради за садашњост и за будућа покољења“, истакла је Живковић. Она је нагласила је је у личности Радмиле Тонковић препозала неког ко ствара историју. Живковић је истакла да представити књигу „Небеске хероине света“ је просто немогуће јер је то сами врх енциклопедије у свијету. У књизи, наглашава Живковић, има толико бриљантних чињеница које су урезане у историју ваздухопловства свијета.„Између два рата, наша земља је имала три жене које су биле пилоти, њих 21 су се бавиле једриличарство, а једна је била падобранац. Наши први пилоти међу женама Даница Томић, Загорка Плећевић и Словенка Кристина Горишек. Даница и Кристина су биле званично пилоти Краљевине Југославије, док је Марија Драженовић била први женски пилот ратног авиона“, истакла је Живковић, говорећи о првим женама у авијатици на нашим просторима.

У свом излагању ауторка Радмила Тонковић је рекла да је врло срећна што се налази у граду који баштини чојство и јунаштво и све оно по чему се издваја у свијету. Она је истакла да никшићки Аеро клуб ове године слави 90 година и да је он најстарији Аеро клуб на Балкану. Тонковић је рекла да је ово четрдесета промоција ове књиге и да се веома са тим поноси. „Политичке па ни разне друге окупације не могу да зауставе најнапредније људе, а то су ваздухопловци. Они у авијацији овладавају најразвијенијим , најмодернијим и најсофистицијанијим техникама и технологијама. Она држава која развија навијацију на овом принципу јесте држава и јесте друштво“, рекла је ауторка и додала: „Они који немају своју авијацију и не могу да бране своје небо нијесу држава“.

Тонковић је подсјетила да се 1912. године формира команда ратног ваздухопловства код нас, код Ниша, и први комадант је Коста Милетић, који је школован у Русији за пилота балона.
Говорећи о женама у авијатици, о којима је наравно ријеч у овој књизи, Тонковић истиче жене у Русији. „Рускиње су прве ратнице неба, први женски ратни пилоти у историји човјечанства“, рекла је Тонковић и поменула Марину Рскову као један од узора руске авијације. Тонковић је говорила о славним људима у авијатици из Црне Горе, а којих нажалост нема у нашим историјама. Она је посебно говорила о хероини Олги Шошкић Миловић, из Берана, која је да би спасила живот свог ученика откачила своју једрилицу да би погинула и дала живот за осамнаестогошишњег ученика који је преживео. Тонковић је подсјетила на ријечи из јеванђеља да нема веће жртва него живот свој дати за другога, те да ова хероина која је постигла све што се могло постистићи, управо свједочила хришћанску љубав и жртву.

Књига Радмиле Тонковић промовисана је, 20. септембра 2018. године и у Подгорици, у Књижари Матице српске, гдје су промотери књиге били, такође, проф. др Јелица Стојановић, Биљана Живковић и модератор програма Радомир Радевић.

*Трибина је финансијски подржана од стране Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама (Република Србија/АП Војводина)

*Гостовање Радмиле Тонковић у Књижари Матице српске омогућило је да се са њом уради интервју у оквиру ауторске емисије Љубице Гојковић, Огледало, СРПСКА РТВ, док је прилог са никшићке промоције урадила ТВ НОВИ.