Радно вријеме: 9.00−21.00, радним данима; суботом: 9.00−15.00 h

Римски трг 50/1

Подгорица, Црна Гора.

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „УХВАЋЕНИ У ВРШЕЊУ СВОЈИХ ПРАВА“

10. ОКТОБАР 2018. 

У организацији Црквене општине Бар и НВО Српско културно друштво „Слово љубве“, промовисана књига Ухваћени у вршењу својих права, аутора др Владимира Лепосавића. Издавач књиге је Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори.

На промоцији књиге говорили су његово високопреосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, проф. др Јелица Стојановић, предсједник Матице српске – Друштво чланова у Црној Гори и аутор, као и сам аутор.

У уводном обраћању модератор вечери отац Јован Пламенац, казао је да је нова књига др Лепосавића изазвала посебну пажњу српског народа а нарочито у Црној Гори.

  • Ова књига бави се проблемима српског народа у Црној Гори на правно стручан начин. Та расправа произилази из опште стручне расправе о питањима дискриминације, дакле Владимир користи логички поступак извлачења посебног из општег“, рекао је отац Пламенац.

Аутор између осталог, у посебном дијелу књиге дотиче питања референдума, Устава али и положаја Српске православне цркве у Црној Гори. А то осјетљиво питање, држава би, како сматра епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, требало да регулише као и са другим вјерским заједницама.

  • Имамо довољно памети у Црној Гори, ако би било довољно добре воље, да се ти односи уреде на најбољи могући начин, на обострано задовољство и у интересу народа, државе, њене стабилности и будућности. Ми јесмо за то да се донесе закон којим би се регулисали наши односи, али нисмо за то да будемо ускраћени за било које право које је држава дала другима, казао је владика Јоаникије.

Проф. др Јелица Стојановић објаснила је да се књига састоји из општег и посебног дијела, са по седам поглавља.

  • У општем дијелу испољава се велика ученост, образовање аутора Владимира Лепосавића, познавање свјетске науке права, политике, закона, повеља, декларација… Без знања које аутор показује, а које је у овим нашим условима и просторима дато малобројнима и одабранима, не можемо се представити и бранити пред свијетом, а мимо свијета нећемо и не можемо. Kомплексна материја је кроз седам поглавља представљена јасно, прецизно, аргументовано, поткријепљено репрезентативном свјетском литературом и документима.

Аутор, др Владимир Лепосавић је казао да је књига заснована на његовој докторској дисертацији која се тиче међународно правне заштите мањина и међугрупних односа. На правни начин у књизи сагледава животну тематику и ситуацију у којој се Срби налазе.