Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ОБИЉЕЖЕН ДАН МАТИЦЕ СРПСКЕ − ДРУШТВА ЧЛАНОВА У ЦРНОЈ ГОРИ

13. 11. 2018. Извор: ДАН

Дан Матице српске − Друштва чланова у Црној Гори, у Подгорици, обиљежен је свечаним програмом пред бројном публиком у Kњижари Матице српске. Поздравну ријеч казала је проф. др Јелица Стојановић, предсједник Матице српске − Друштва чланова у Црној Гори.

  • Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, основана је 2010. године. Од самог почетка рада направила је лијепе кораке, макар и не оне од седам миља, али сваки корак у условима и амбијенту у којем радимо, без икакве помоћи овдашње државе је на неки начин, у овом времену, корак од седам миља. Од свог оснивања имала је око 500 активности различитог типа, што је заиста импозантно. Може се похвалити богатом издавачком дјелатношћу, не само што се броја издања тиче, већ прије свега квалитетом издања. Одржана су неколика међународна и домаћа научна скупа, из којих су проистекли и зборници, а одржан је и велики број трибина, предавања, а друштво је било домаћин многим значајним именима – казала је, између осталог, проф. др Јелица Стојановић у свом излагању.

Она је додала да је за Дан Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, проглашен 13. новембар, дан рођења Петра Другог Петровића Његоша, који је уједно био и први члан Матице српске са простора данашње Црне Горе. Године 1845, како је нагласила проф. Стојановић, Његош се учланио у Матицу српску и тиме „учланио све нас, ако смо на његовом трагу”. Она је подсјетила да је на Скупштини Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, одржаној у марту прошле године, једногласно усвојен предлог да Дан Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори буде 13. новембар, дан рођења Петра II Петровића Његоша, првог члана Матице српске са простора данашње Црне Горе.

  • Дани Матице српске обиљежавају се сјећањем на најважније српске, а самим тим и црногорске личности. Поносни смо што смо дио такве историје и културе. Од свог оснивања Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, посебну пажњу поклања студентима из области србистике и српског језика и књижевности – казала је проф. др Јелица Стојановић.

Након тога, уприличено је и отварање изложбе „Његош и његови саврменици у дјелу Анастаса Јовановића”, а бесједиле су Татјана Kорићанац, директор Музеја града Београда и Исидора Савић кустос Музеја града Београда.

  • Музеј града Београда је једна од најважнијих институција из области културе у Београду, која посједује бројне колекције, међу којима је и ова Анастаса Јовановића. Важно је подсјетити да је Јовановић био први српски литограф, савременик и пријатељ владарске породице Обреновић – казала је, између осталог, Татјана Kорићанац, која је публици представила Музеј града Београда, истичући да та установа још нема своју матичну кућу.

Исидора Савић, кустос Музеја града Београда, и формално је отворила изложбу у Kњижари Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, у Подгорици.

  • Ова изложба је мањи дио једног већег пројекта, односно изложбе која носи назив „Анастас Јовановић – умјетност и нови медији”. Јовановић се бавио и цртежом, имао је јако радознао дух, експериментисао је веома… Школовао се у Бечу као питомац Милоша Обреновића. У Бечу се и упознао са Петром Другим Петровићем Његошем. Гајили су узајамно поштовање, а плод такве сарадње резултирао је портретима владике Рада, а ми и дан данас Његоша памтимо по тим портретима – казала је, отварајући изложбу, кустос Музеја града Београда, Исидора Савић.

У музичком дијелу програма учествовала је етно појац Даница Црногорчевић, која је на радост и одушевљење бројне публике извела неколике пјесме о Kосову, као и народни гуслар Стеван Вујачић.

Програм су водили и Његошеве стихове казивали Љубица Симоновић и Балша Вукчевић.

*Трибина је финансијски подржана од стране Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама (Република Србија/АП Војводина)

Овдје можете преслушати аудио запис. Извор: Радио Светигора