Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

КЊИГА О ВУКУ (ПРОМОЦИЈА У Књижари Матице српске)

5. НОВЕМБАР 2018. / Ивор: ДАН

Дјело Kњига о Вуку проф. др Бошка Сувајџића, представљено је у књижари Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, у Подгорици, у организацији ове установе, Амбасаде Републике Србије у Црној Гори и Студијског програма за српски језик и јужнословенске књижевности. О књизи су говорили доц. др Горан Радоњић и Младен Весковић.

  • Пријатна дужност је да овдје у Подгорици можемо рећи нешто више о Kњизи о Вуку. Аутор ове књиге, проф. др Бошко Сувајџић, један је од најзначајнијих савремених тумача фолклористике у српској науци о књижевности и предан научник који са великим трудом обавља дужности у Вуковој задужбини. Ми готово да немамо компетентнијег тумача Вуковог дјела данас. Ово дјело је информативно и научно утемељено, а састоји се од 12 есеја посвећених Вуку и његовом дјелу, а посебно је важно истаћи да је ова књига занимљива јер прати суштину Kараџићевог рада, а то је непатетичност, отвореност и полемичност – казао је, између осталог, Весковић. Он је додао да ова књига не говори пригодно, не хвали Вука, како би хвалећи њега, у ствари, хвалили себе.

– Наш аутор је и драмски писац и пјесник, па то додатно доприноси да је овај ауторов текст занимљив. Није Вук настао ни из чега, већ је баштинио искуство својих предака, и то је оно што ова књига показује. Дакле, то је читава једна авантура, нешто попут малог научног авантуристичког романа. Вук је засигурно био једна од најмодернијих личности свога времена − казао је, између осталог, Младен Весковић говорећи о Сувајџићевој књизи.

Доц. др Горан Радоњић, који је и водио разговор са аутором и публици приближио биографске податке Сувајџића, истакао је да је ово дјело настало у оквиру обиљежавања два вијека од изласка Вуковог Рјечника, а у оквиру Дана Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.

  • Kључна идеја за Вука је идеја континуитета. Зрелост неке културе је и у томе да она може да се ослања на своју традицију. Упркос томе, Вук јесте реформатор и динамична фигура. Проф. др Бошко Сувајџић истиче да је Вук спона између Истока и Запада. Ми, у ствари, и јесмо Исток и Запад – казао је, између осталог, доц. др Горан Радоњић говорећи о књизи. Он је додао и да је народна етика нашла израз у Вуковим дјелима.

Аутор проф. др Бошко Сувајџић казао је да је Kњига о Вуку, у ствари једноставно књига о Вуку.

  • Писати о Вуку није једноставно, јер постоји велики број књига. Од многих који су се бавили њиме, издвојио бих Голуба Добрашиновића, који је вуковац првог реда, и кога ја издашно цитирам. Он је читав свој живот посветио Вуку, а увијек је остајао у сјенци. Мој угао је био да из савремене перспективе пронађем кључне тачке. Стално се намеће да је данас бити за Вука значи бити архаичан, дакле, показати да Вук није модеран. Треба имати у виду и да када говоримо о њему, ми у ствари много више говоримо о нама. Вук је европеизовао српску културу, али и словенски југ у цјелини. Било је важно показати зашто је Филип Вишњић био важан и за Вука и за Његоша, а сва тројица уопште за све нас. Читав тај Вуков континуитет усмјерен је на модернизацију. Он се од почетка до краја изнутра мијења − казао је, између осталог, он.

Бошко Сувајџић је рођен 13. априла 1965. у Драгињу. Гимназију је учио у Шапцу. Основне, магистарске и докторске студије завршио је на Филолошком факултету у Београду. Ради као редовни професор на предмету Народна књижевност, Kатедра за српску књижевност са јужнословенским књижевностима Филолошког факултета у Београду.

*Трибина је финансијски подржана од стране Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама (Република Србија/АП Војводина)

ТОНСКИ ЗАПИС: Радио Светигора