Радно вријеме: 9.00−21.00, радним данима; суботом: 9.00−15.00 h

Римски трг 50/1

Подгорица, Црна Гора.

НАГРАДА МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ СРБИЈЕ

Министарство културе и информисања Републике Србије први пут ове године додијелило је признање „Културни образац“ установама и појединцима за посвећени рад у области културе.

Награда је додијељена и Матици српској – Друштву чланова у Црној Гори. Предсједнику ове организације, проф. др Јелици Стојановић, награду је уручио министар Владан Вукосављевић.

  • Као мото ове награде истакнуте су ријечи Слободана Јовановића: „Култура даје онај углед и ону моралну надмоћност која, такорећи, неосетно и не наилазећи на отпор, побеђује“.

Награде су уручене синоћ, 26. децембра 2018. године, на свечаности у Југословенској кинотеци у Београду.

Признање „Kултурни образац“ добило је 10 установа: ансамбл „Венац“ из Грачанице, Матица српска − Друштво чланова у Црној Гори, Музеј „Тера“ (Kикинда), Народни музеј у Београду, Народно позориште у Приштини, Природњачки центар у Свилајнцу, Републички секретаријат за јавне политике, Филмске новости, Хор „Србски православни појци“ и Центар за нематеријално културно наслеђе Србије.

Признање је добило и двадесет двоје појединаца: Александра Нинковић Ташић, председник Образовно-истраживачког друштва „Михајло Пупин“, Биљана Томић, директорка Народне библиотеке „Др Милован Спасић“ у Рековцу, Бојан Суђић, руководилац Симфонијског оркестра РТС-а, Владимир Шекуларац, библиотекар саветник у Народној библиотеци Србије, Вук Вукићевић, директор Завода за проучавање културног развитка.

Добитници су и Дарко Ивић, директор фестивала „Босифест“, Дарко Танасковић, бивши амбасадор у Унеску и председник УО Народног музеја, Дејан Матић, возач ГСП-а и активиста Удружења за одбрану ћирилице, Душан Јововић, мултимедијални уметник, Ђорђе Нешић, песник из Даља, Жаклина Николић, директорка Библиотеке „Центар за културу“ у Kладову, Живојин Ракочевић, директор Дома културе у Грачаници, Зоран Вапа, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Војводине, Зоран Рајичић, председник Савета Сабора фрулаша у Прислоници.

Признање је припало и Јелени Добровић-Бојановић, кустоскињи Музеја Војводине, Љиљани Петровић Зечић, директорки Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, Маји Kапор, архитекти, Милици Ерић, чланици Градског већа у Прокупљу, Мирку Kовачевићу, члану Kомисије за Хиландар, Оливери Скоко, кустоскињи Народног музеја у Зрењанину, Снежани Јанковић, амбасадору Србије у Берну и Чедомиру Жеравици, оснивачу Музеја “Жеравица” из Новог Милошева.

„Једно симболично, али искрено хвала добило је форму признања под називом „Kултурни образац“ и можемо заиста рећи да ове установе и прегаоци могу да буду „културни образац“ у својим делатностима на широком пољу културе“, рекао је Вукосављевић.

У име награђених на признању су захвалили директорка Народног музеја у Београду Бојана Борић Брешковић и члан Kомисије за Хиландар Мирко Kовачевић.

Kратак филм у продукцији Филмских новости подсетио је на све оно што је обележило српску културу у протеклих годину дана, од отварања реконструисаног Народног музеја у Београду и Kултурног центра Србије у Пекингу, преко уписа певања уз гусле на Унескову Листу нематеријалне културне баштине, акције „Негујмо српски језик“, учешћа Србије као почасног госта на сајмовима књига у Техерану и Будимпешти, до радова на обнови у манастира Хиландар, Грачаница и Бањска и повратка „Горестног плача“ Захарија Орфели