Радно вријеме: 9.00−21.00, радним данима; суботом: 9.00−15.00 h

Римски трг 50/1

Подгорица, Црна Гора.

ВЕЧЕ У СЛАВУ ЋИРИЛИЦЕ ОДРЖАНО У НИКШИЋУ

У Никшићу је, у понедјељак 25. фебруара 2019, поводом Међународног дана матерњег језика, у Друштву црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“, одржано вече под називом „Моја ћирилица“.

Вече, које је Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори организовала у славу ћирилице, у исто вријеме, је и израз захвалности власницима фирми, организација и сличних правних субјеката у Никшићу, који у својим званичним називима, рекламним или сличним материјалима користе ћирилично писмо, рекао је, у уводној ријечи, мр Милорад Дурутовић.

На тај начин, навео је Дурутовић, они сами исказују поштовање према писму на којем је кодификовано наше укупно духовно и национално искуство.

„Ти врли људи не одупиру се тако само једном глобалном језичком, али и политичком империјализму који тежи да технократијом и неким опаснијим механизмима моћи обезличи нашу словесну и словенску уникатност, већ се одупиру и овдашњим насртајима аутошовинизма“, казао је Дурутовић.

Бесједу о ћирилици одржаo je књижевник мр Јанко Јелић, поздравивши, у име одрганизатора, оне „необичне“ Никшићане, који у овом „монотоном амбијенту сивила и тмине искре нечим необичним“, а то необично је, по ријечима Јелића, ћирилица.

  • Ћирилица је некад била очекивана и обична, а данас је, кажем, необична, и управо, зато је скупља и слађа. Велика част ми је дата да све ово говорим у славу Ћирилових и Вукових слова којима је записана свака неизбрисива, необорива истина откад се наш народ крстом заштитио. Можда на широком пољу на коме се говори српски језик и нема веће части. Хвала вам, господо никшићки ћириличари, што сте мени, професору српског језика, дали за право да вјерујем да нијесам залуду учио и залуду писао, и да моја и ваша школа није појата, чак ни онда кад је празна, ни онда кад би неки бесловесници закупили њене зидове да у њима говеда спраћају. Хвала вам што сте нас све вратили у замишљене школске клупе да изнова учимо косе и усправне црте од којих је написано Мирослављево јеванђеље и Горски вијенац. Нема љепше и смисленије школе од те школе, поручио је Јелић.

Овом приликом, проф. др Јелица Стојановић, предсједник Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори и Велимир Касалица, предсједник Друштва црногорско-руског пријатељства „Свети Ђорђе“ уручили су плакете фирмама, организацијама и другим правним лицима из Никшића, које у својим званичним називима, рекламним и сличним натписима користе ћирилично писмо. Уз плакете уручена су им и одабрана издања Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.

Вече су казивањем поезије употпунили пјесници, чувари српског језика и ћирилице из Никшића: Милица Бакрач, Радинко Крулановић и Радосав Бато Ђурковић, пјесму „Ћирилица“ епског пјесника Славка Перошевића уз гусле је пјевао Иван Луковац, а стихове познатих српских пјесника, посвећене ћирилици и ћириличној традицији, рецитовали су: Љубица Симоновић и Балша Вукчевић, студенти са Студентског програма за српски језик и јужнословенске књижевности Филолошког факултета у Никшићу.

Реализација трибине подржана је од стране Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.