Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

„МОЈА ЋИРИЛИЦА“ У БИЈЕЛОМ ПОЉУ

11. јул 2019.

Уочи празника Светих апостола Петра и Павла у сали бјелопољског Центра за културу одржана традиционална Петровданска академија под називом „Моја ћирилица“.

Духовно сабрање, коју је организовала Црквена општина Бијело Поље, Епархија будимљанско-никшићка и Матица српска − Друштво чланова у Црној Гори, благословио је Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки господин Јоаникије. Он је казао да су апостоли Петар и Павле синоними за православну вјеру, да се њихова проповијед везује за самога Христа, да су њихове посланице продужена јеванђеља те да се из њих чита на сваком богослужењу.

  • Апостол Петар говори и позива хришћане да се као живо камење уграђују у храм господњи. Он има визију храма тј. цркве божије који је састављен од оних који вјерују у Христа, визију цркве као тијела Христовог у коме смо удови живи и судионици божије благодати и божанскога живота, а том тијелу је глава Христос. Kод њега се црква изједначује са храмом и храм са црквом. И свети Павле је говорио да ко разара храм божији разориће њега Бог, навео је између осталог епископ будимљанско–никшићки Јоаникије.

Предсједник Матице српске − Друштва чланова у Црној Гори проф. др Јелица Стојановић је говорила о значају ћириличног писма и његовом поријеклу нагласивши да је распростирање ћирилице законоправило светог Саве најстарији сачувани писани превод познат као Иловичка крмчија, настао на тиватској Превлаци, сједишту Зетске епископије, 1262. године, за манастир св Архангела Гаврила. Она је казала да је ћирилица била распростањена у Рашкој, Зети, цијелој Босни, приморју, све до доњег тока Цетине, Далмације, Пољице, а била је дипломатско писмо турског, угарског и румунског двора.

Проф. др Драго Перовић је у име Матице српске − Друштва чланова у Црној Гори уручио плакете и награде Бјелопољцима који у називима својих фирми чувају и баштине ћирилицу као и ауторима који посљедњих година штампају своје књиге на ћирилици.

На духовној свечаности „Моја ћирилица“ наступили су пјесници Нада Павићевић, Радинко Kрулановић, Милан Бајчета и гуслар Васо Ђондовић, као и Хор Свети Никола, под диригентском палицом професорице Јулијане Вујошевић.

Реализација трибине подржана је од стране Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.