Радно вријеме: 10.00−17.00, радним данима

Булевар Станка Драгојевића бб

Подгорица, Црна Гора.

ОТВАРАЊЕ ЉЕТЊЕ ШКОЛЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА У ИГАЛУ (Видео)

У понедјељак, 12. августа 2019. године, у великој сали хотела „Лајтхаус” у Игалу почела је са радом прва Љетња школа српског језика коју организује Матица српска − Друштво чланова у Црној Гори.

Школа, која ће трајати до 31. августа, намијењена је студентима српског и српскохрватског језика (европских и свјетских универзитета), као и српској дијаспори (особама старијим од 15 година). Kако је приликом свечаног отварања саопштила проф. др Јелица Стојановић, предсједник Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, ове се године школа организује први пут у Црној Гори и успјела је окупити 14 полазника и то из Тајвана, Русије, Француске, Њемачке, Аустрије и САД.

Настава, на првом мјесту, подразумијева учење српског језика (екавски и ијекавски изговор, говорне вјештине, писање, граматички и лексички систем). У склопу наставних активности предвиђена су и предавања из области српске књижевности. Иако је ово прва школа српског језика, организатори су се потрудили да понуде квалитетан и разнолик садржај, тако да ће бити уприличена и предавања еминентних стручњака из различитих области српског језика, историје, науке, културе, умјетности и религије, као и многе ваннаставне активности.

Стојановић је изразила увјерење у изврсност и успјешност школе, јер се у њој окупио тим који је предан српском језику. Полазницима је осим угодног боравка пожељела да упознају љепоту српског језика, науче га, упознају културну историју Срба са ових простора, да се у своје земље врате обогаћени знањем, те да поново дођу у Црну Гору. Она је представила историјат Матице српске, као једне од најстаријих српских институција, основане још 1826. године у Пешти у доба ослобађања Србије од вишевјековног турског ропства, која је потом премјештена у Нови Сад 1864. године. Нагласила је, да је Матица српска − Душтво чланова у Црној Гори основано 2010. године у Подгорици, са циљем да се што је могуће више, повеже српски народ на свим просторима, а да окупљају близу 80 доктора наука и магистара, и многе културне посленике.

  • Наше друштво првенствено проучава и његује језик и културу српског народа, без обзира на то у којим државама живи. У Подгорици имамо књижару и читаоницу, имамо богату издавачку дјлатност из области лингвистике, поезије и прозе, историје, филозофије, друштвених наука итд. Осим тога, објављујемо и два часописа, један за језик и књижевност „Октоих” и други за друштвене науке „Смисао”, казала је Стојановић, додавши да су током свог постојања организовали више научних скупова и трибина.

Матица српска − Друштво чланова у Црној Гори, током трајања Љетне школе српског језика, ангажовала је четворо сталних предавача и 11 повремених од којих су већина универзитетски професори и доктори наука, као што су Драго Перовић, Радинко Kрулановић, Душан Kрцуновић, Весна Вукићевћ, Јелена Газдић, Радоје Фемић, Милорад Дурутовић и студенткиња Јелена Шаковић.

Проф. др Стојановић изразила је увјерење да је организовање Љетње школе српског језика за странце веома значајан пројекат у данашњој Црној Гори у којој је име српског језика у потпуности маргинализовано и избачено из јавне употребе, а српски народ дискриминисан до те мјере да му се оспоравају готово сва права.

  • Надамо се да ће овај наш пројекат постати традиционалан и да ће допринијети очувању српског језика, књижевности, културе у свеукупног српског идентитета у Црној Гори, поручила је Стојановић.

Присутнима се обратио и Зоран Савковић, предсједник МЗ Игало.

Полазници Љетне школе српског језика, који су јуче добили пригодне поклоне су: Џери Цаи (Тајван), Екатарина Титова (Русија), Свјетлана Зимодро (Русија), Луи Kлода (Француска) Данијела Мајер (Њемачка), Мартина Мецл (Аустрија), Слободанка Влајковић (САД), Мара Драгин (САД), Сава Влајковић (САД), Александар Изотов (Русија), Михаил Бајков (Русија), Татјана Грдинић (Њемачка) и њена сестра Данаи Грдинић.

Резовима уклањају ћирилицу

Проф. др Стојановић нагласила је да се посљедња активост Друштва, односила на манифестацију „Моја ћирилица”, писмо које је било доминантно у Црној Гори.

  • Црна Гора, 800 година, колико постоје споменици, има их исписане на ћириличном писму и српском језику. Посљедних 15 година у Црној Гори је дошло до неких политичких промјена, да не кажем резова, тако да смо осјетили потребу да оно што је наша вјековна традиција, а што је помало запостављено, да се томе посветимо и ставимно акценат на његовању овог писма − казала је Стојановић.

Српски језик уједино студенте свијета

Александар Изотов дошао је из Петрограда.

  • Много волим српски језик, људе и културу. Срећан сам што сам овдје, да унаприједим своје знање српског језика. Од септембра прошле године учим српски. Можда боље говорим српски од својих колега јер су руски и српски врло сродни словенски језици па ми је лакше, казао је Изотов.

Мара Драгин, је дошла из САД. Kаже да на жалост не говори српски, иако њени коријени припадају српском народу. Зато је и дошла, а с њом су дошли и њени рођаци.

  • Желим да научим језик и пригрлим културу којој припадам, поручила је Драгин.

Џери Цаи дошао је чак са далеког Тајвана.

Разлог због којег сам дошао у Љетњу школу је тај што већ учим српски језик у својој земљи. Желио сам да проширим видике. Такође, желим да осим српског, научим и руски, казао је Цаи.